У Националној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бања  Луци успешно је 10. и 11.октобра 2013.године  Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“  представила своја издања и позитивна искуства на чувању завичајне баштине. Под називом „Дис у гостима“ промовисана је књига Дисових сабраних песама „Са заклопљеним очима“, чији је издавач чачанска библиотека, као и филм „Дис и његова Пролећа“. Госте и бројну публику најпре је поздравила директор Националне  и универзитетксе библиотеке Љиља Петровић Зечевић, нагласивши да је ово први сусрет две установе, али и песника Диса са бањалучким поклоницима поезије. Судећи по интересовању, не и последњи.

IMG_1744

     О животу родоначелника српске модерне који је био један од највише објављиваних песника у босанско-херцеговачкој периодици у периоду од 1906. до 1914.године, говорила је Даница Оташевић, аутор обимне биографије која прати књигу Дисових сабраних песма објављену ове године поводом пола века манифестације „Дисово пролеће“. Стихове је надахнуто казивао бањалучки глумац Стеван Шербеџија, а водитељ је била Тања Стругар Трифуновић, песникиња и библиотекар града домаћина. Песме Владислава Петковића Диса  окупиле су и ученике гимназије којима су подељене бројне публикације  које ће им приближити поезију песника који је живео између снова и рана које му је наносио живот.

IMG_1748IMG_1763

Промоцију је пратила и видео-презентација посвећена Дису и јубиларној манифестацији која је од марта до маја одржана у Чачку. Исто вече, 10.октобра, гости Бања Луке били су Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Иван Негришорац и бројни други песници који су наступом у Народном позоришту обележили два века од рођења великог Његоша.

IMG_1766IMG_1777

        Искуство чачанских библиотекара на прикупљању, чувању и публиковању завичајне грађе умногоме ће послужити колегама из Националне и Универзитетске библиотеке Републике Српске, која има и улогу градске библиотеке, да поставе темеље завичајности. Бројна издања и едиције које годинама објављује Градска библиотека, часописи и друге публикације које  промовишу завичајне ствараоце, изазвале су дивљење колега и публике на презентацији одржаној у НУБ 11.октобра.

IMG_1802IMG_1804

За колеге из Републике Српске новост је и активност чачанских библитекара на чувању аудио и визуелне грађе, која се по свим савременим стандардима обрађује и чува на више носача. О позитивним искуствима рада у Завичајном одељењу Градске библиотеке и размерама завичајности и  бриге за локалну баштину говорили су Даница Оташевић, директор, и Александар Вукајловић, библиотекар- информатичар. Овом скупу осим библиотекара присуствовао је и потпредседник Републике Српске др Емил Влајки који се посебнио интересовао за чување и доступност  видео грађе, као и књижевник Ранко Рисојевић. Градска библиотека поклонила је НУБ и бањалучкој Гимназији бројне публикације из своје богате издавачке продукције. Овом приликом Чачани су упознали и конзула Србије у Бања Луци господина Владимира Николића коме су, као обожаваоцу Дисове поезије, поклонили књигу „Са заклопљеним очима“.

Дводневно гостовање у Бања Луци, које је обезбеђивањем превоза помогао града Чачак, било је вишеструко корисно за обе библиотеке, а договорени  су  и други видови сарадње.