На Светски дан поезије, 21. март, ученицима пожешке Техничке школе и Гимназије и ђацима Основне школе „Емилија Остојић“, у госте је „дошао“ песник Владислав Петковић Дис са својим „Пролећем“. Наиме, представници Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку Даница Оташевић, Марија Радуловић и Владимир Симић на позив професора и песника Петра Матовића, Марине Петровић и Срђана Миловановића, младим Пожежанима приближили су животопис родоначелника српске модерне који је рођен у селу Заблаћу код Чачка 10. марта 1880.године.

DSC_0915

Установа која баштини дело великог песника за 53. године постојања манифестације „Дисово проилеће“ значајно је унапредила локалну културу, допунила и исправила грешке у Дисовом животопису, објавила бројне публикације и дала велики допринос историји српске књижевности.

DSC_0840 DSC_0845 DSC_0861

     На одвојеним предавањима средњошколцима Техничке школе и Гимназије прикиазан је десетоминутни филм о песниковом животу, од родног Заблаћа и Чачка, до Зајечара, Београда, Крфа, Париза… и страдања на броду „Италија“ у Јонском мору 17. маја 1917. године. Такође су представљене традиционалне Дисове свечаности као својеврстан празник поезије и стваралаштва. Осим казивања Дисових стихова, средњошколцима су предочени многи мање познати подаци из Дисове биографије, посебно они који се односе на Први светски рат и песников избеглички живот у Француској у Српској колонији у Пти Далу. Библиотеци ове две школе поклоњено је више издања ове реномиране чачанске установе. Посебно је важна књига Дисових сабраних песама „Са заклопљеним очима“ коју прати исцрпна и најсвеобухватнија песникова биографија коју потписује Даница Оташевић, а збирка је објављена поводом 50. „Дисовог пролећа“ 2013. године. Из комшијске Пожеге долази и лауреат 49. „Дисовог пролећа“ Драган Јовановић Данилов, а велику антологију Дисових гостију чини и песник из Ужица Љубомир Симовић, као и добитници награде „Млади Дис“ Јелена Марковић Лукић и Бојан Марковић.

DSC_0878 DSC_0880 DSC_0883

       У програму за основне школе Дис је заступљен са песмом „Можда спава“.За осмаке ОШ „Емилија Остојић“ било је интересантно да у прелепом простору своје мултимедијалне библиотеке „упознају“ детаљније песника кроз причу чачанских библиотекара. Ученици Никола Шимић и Марко Цвијовић уз клавирску пратњу на клавиру вршњакиње Иване Спасојевић, рецитовали су Дисове песме „Нирвана“ и „Тамница“, а песму „Можда спава“ слушали су у извођењу глумца Вица Дардића са ЦД-а који је издала чачанска библиотека.У памћењу ће им остасти потресне слике о Великом рату које је Владислав Петковић Дис оставио забележене у свом говору у Пти Далу 1916. године, као и фимлска прича и видео презентација обједињене насловом „Дис и његова Пролећа“.

DSC_0888 DSC_0893 DSC_0899 DSC_0908