Дис је жив, Диса наново ишчитавају и диве му се млади, оне  генерације које су прозвали „гугл“ нараштајем. Стваралаштво Владислава Петковића Диса (1880-1917) актуелно је више него икада и „видљиво“ захваљујући новим комуникационим  технологијама и интернету.

Facebook страница посвећена овом значајном српском песнику има 5.700 пријатеља (обожавалаца) из разних крајева Србије (Београд, Нови Сад, Прокупље, Смедерево…) и окружења (Зеница,  Сарајево, Високо),  који објављују стихове Дисових песама, своје импресије и утиске о Дисовој поезији.

Други  Facebook профил Владислава Петковића Диса има 2.000 пријатеља. То су уједно и хиљаде читалаца, обожавалаца поезије песника „Тамнице“, „Пијанства“, „Међу својима“, „Наших дана“, непризнатог песника који није нашао места у својој епохи, али га касније генерације све више усвајају и разумеју.

Неколико коментара:

Ретко ко га је разумео и имао добро мишљење о њему… шта све пишу, какве глупости и небулозе, то је за плакати.

Владиславе, да ли постоји неко бар налик на тебе …? :(

Пјесма “Пијанство“ је мени лично једна од најбољих пјесама наших простора.

Свака част господине Владиславe Петковићu. Свака реч вам је била на свом месту и све шта сте изрецитовали то је жива истина данас у 21. веку, са чиме се наша земља суочава и ко са њом данас влада! – коментар на песму Наши дани.

Дисови обажаваоци поставили су на интернет (youtube) стихове овог великана српске књижевности које говоре призната глумачка имена као што су: Раде Шербеџија, Горан Султановић, Марко Николић, Рале Дамјановић, Мики Трифунов, али и други мање познати уметници. Најчешће цитиране песме су: „Наши дани“, „Можда спава“, Пијанство“.

Стихови Дисових песама су послужили  многим музичарима да напишу музику,  па је песма „Можда спава“  била инспирација Радомиру Михајловићу Точку и Ненаду Милосављевићу (Неши Галији) да направе инструментале на ове стихове. „Можда спава“  такође је надахнула Рајкa Максимовића да напише музику коју данас изводи оперска певачица Анета Илић  уз пратњу клавира и флауте или камерног оркестра.

Музичка група „Опака посада“ је снимила композицију на стихове  песме „Можда спава“, док је група „Врисaк генерације“ била инспирисана са више Дисових песама:  Пијанство (1993. и 2007) , Њено име(2002), Слутња (2002),  Иду (1999. и 2000.),   снимила ове нумере и објавила их на својим албумима.

Давне 1974. године глумац Петар Банићевић је песму Можда спава снимио за Југотон и она се данас налази на Интернету. То је урадио и Борис Бизетић 1975. године када је песму Можда спава снимио на свој албум.

Рок групу Alfa Tica је почетком 2010. године инспирисала  Дисова Нирвана, па су је објавили на свом CD-u.

Ученици Новопазарске Гимназије су  од Дисових стихова направили кратак филм и поставили га на глобалну мрежу. Песме Moжда спава и Утопљене душе читају Едина Хасановић и Емина Кркушић, лик Владислава Петковића Диса тумачи Енес Лукач, а као  монтажер и камерман потписује се Енес Хамзагић.

Постоји преко 50 web сајтова, форума или блогова на којима се налазе подаци о Владиславу Петковићу Дису.  Ту су најчешће биографија, објављене песме, коментари Дисовог стваралаштва. Неколико сајтова је у  потпуности посвећено Дисовом стваралаштву, па могу да буду од користи ученицима, средњошколцима и другима који желе више да сазнају о песнику Утопљених душа и Ми чекамо цара.

Највише података о Дису налази се на сајту Градске библиотеке у Чачку која носи песниково име (www.cacak-dis.rs).

http://www.vladislavdis.my-php.net/ – сајт о Дису на коме су објављене обе збирке Дисових песама

http://loneliness.blogger.ba/ – блог на коме се налазе текстови о животу и стваралаштву Владислав Петковића Диса.