Улога библиотека и библиотекара у образовном процесу – од предшколских установа до универзитета све је видљивија, а потпора целоживотном учењу која долази из библиотеке све је боље препозната. Градска библиотека Чачак се радо укључује у заједничке активности са просветним установама, што је учинила и када је стигао позив из вртића „Младостˮ, ПУ „Моје детињствоˮ за реализацију активности у оквиру пројекта „Године узлетаˮ. Овај пројекат се од 2016. године бави новим основама предшколског образовања и препознавањем значаја предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење – самопоуздања, отворености, радозналости, истрајности, отпорности и креативности.

Библиотекари Одељења за децу и младе су на позив васпитача Јелене Максић и Бранке Танасковић посетили децу из групе „Бубамареˮ узраста од четири и пет година и потрудили се да малишани кроз различите активности и задатке сазнају што више о диносаурусима. Дружење је почело читањем приче „Школица за диносаурусеˮ у којој је описан први дан у школи три симпатична диносауруса Миле, Јоце и Неше. Деца су потом прелистала велики број књига, сликовница и енциклопедија о диносаурусима, а за ову прилику одгледали су кратку презентацију у којој су представљене најинтересантније чињенице везане за ову давно изумрлу врсту: Ко је имао највећи мозак међу диносаурусима?, Који је био најбржи/најспорији?, Који диносаурус је имао најдуже канџе?…

На крају сусрета деца су нацртала веома маштовите радове уз помоћ сликовнице „Диносауруси – Право је уживање цртати!ˮ. Уз мелодију едукативне песмице о њиховим омиљеним јунацима Диплодокусу, Бронтосаурусу и Стегосаурусу настали су прави мали уметнички радови као печат успешног дружења са „ Бубамарамаˮ.