Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ започиње програме Дечјег „Дисовог пролеће“, у уторак, 2. априла 2013. године, на дан када је 1805. године рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански писац за децу. Од 1967. године на овај датум обележава се Светски дан дечје књиге.

Част и задовољство да у њиховим школама почне програм Дечјег „Дисовог пролећа“ и да се друже са Дејаном Алексићем имаће ученици ОШ „Степа Степановић“, Горња Горевница од 9,30 часова, ОШ „Божо Томић“, Пријевор од 11 часова, ОШ „Љубиша Недић“, Трбушани од 12, 30 часова и ОШ „Ратко Митровић“, Чачак од 16 часова.

Picture-165

Дејан Алексић (рођен 1. маја 1972) је српски књижевник. На књижевну сцену ступа средином деведесетих, са првим објављеним делом у 22. години. Сматра се једним од најзначајнијих књижевних стваралаца млађе генерације. Његове песме су уврштене у бројне зборнике и антологије, а превођен је на енглески, немачки, норвешки, бугарски, грчки, македонски, мађарски, словачки, словеначки и русински језик.

За своје стваралаштво награђен је „Бранковом“ и „Просветином наградом“, Наградом „Матићев шал“, „Бранко Миљковић“ као и наградом „Меша Селимовић“.

Његова поезија и проза намењена најмлађима овенчана је наградом Политикином забавника, наградом „Невен“, „Доситејевим пером“ и Сребрним Гашиним пером.

Живи у Краљеву и ради као уредник за поезију у књижевном часопису Повеља.