Раднике Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у понедељак 7. децембра 2015. године дочекала је немила сцена неразумног вандализма на просторије Дечјег одељења, јер је непознато лице (или више њих) током викенда комадима камена поразбијало све стаклене површине са северне стране Дома културе, окренутој ка Великој сали Градске скупштине. Ово није први пут да се разбијају стаклене површине Дечјег одељења, као и да се на друге начине оно вандализује (шарањем, разбацивањем или остављањем смећа около одељења), међутим интензитет показане одлучности да се разбије осам милиметара дебело стакло без намере да се уђе у само одељење и евентуално изврши крађа поставља и питање како се изборити са таквим појавама у данашњем времену.

razbijanje-decje2

Градска библиотека је уништавање своје имовине пријавила полицији и предала одштетни захтев након извршеног увиђаја. Захваљујући брзом организовању радника Библиотеке, који су одмах позвали стаклоресце, померили полице и књиге, за неколико часова замењена су сва стакла површине преко 12 квадратних метара, уклоњен шут и очишћен простор за даљи несметан рад Дечјег одељења, које је иначе радило све време реконструкције стаклених површина.

razbijanje-decje3

Нажалост, како Библиотека правно није власник простора у Дому културе имовина не може бити осигурана, па ће терет рачуна од скоро 50.000 динара за извршену услугу поднети установа на самом крају буџетске године. Већи је проблем да ништа не спречава несавесне суграђане да ово дело опет понове, јер је тај простор свима доступан, незаграђен и неадекватно покривен сигурносним камерама. Надамо се да ће овај апел градске установе културе са најдужом традицијом у Чачку, и најдужим подстанарским статусом, допринети да подигнемо свест наших суграђана о општој користи и потреби да сачувамо макар оно што имамо.

razbijanje-decje1