Занимљива географија „Упознај Србију – С’ писцима кроз Србију“

У оквиру културно–образовног програма „Лето у библиотеци“ које организује Градска бибилиотека „Владислав Петковић Дис“, у Чачку, одржано је више занимљивих радионица. Последње две биле су посвећене занимљивој географији, а одржане су 12. и 14. јула 2016. године у „Библиокутку“ Дечјег одељења, Градске библиотеке.

radionica3

Аутор презентације професор Владимир Мајсторовић, путем интерактивне видео презентације, деци узраста од 1-4. и од 5-8. разреда, уз асистенцију Јелене Дуковић, Маријане Лазић и Владимира Симића, одржао је предавања под називом: „Упознај Србију – С’ писцима кроз Србију“.

radionica2

Кроз једну врсту „путописне приче о Србији“, од севера ка југа, деца су имала прилику да чују причу и да се упознају са неким нашим природним вредностима, културно-историјским споменицима, знаменитостима, али и са споменицима који су посвећени нашим познатим писцима, песницима, књижевницима…

На један занимљив начин деца су могла да виде места где су наши познати писци (Јован Јовановић Змај, Стеван Сремац, Бранко Радичевић, Бранислав Нушић, Десанка Максимовић, Драган Лукић, Љубивоје Ршумовић…),  живели, стварали и писали своја позната дела. Такође, имали су прилику да виде где се налази и како изгледа „Кућа писаца“ или „Музеј језика и писма“, као места где се чува и негује „наше писмо и језик“.

radionica1

Након тога, организован је „квиз знања“ где су деца давала одговоре на постављена питања и попуњавала их у радним свескама и немим картама.

radionica4

На крају обе радионице, Невена Матовић је у име Издавачке куће „Пчелица“ поделила награде, тачније три књиге за три ученика која су показала највише знања, али и свим осталим присутнима уручене су пригодне награде.

Владимир Мајсторовић