Дечје одељење Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ већ осмо лето организује креативне радионице за предшколце и основце Чачка у оквиру манифестације „Летњи дани културе“ коју финансијски помаже град. Дружења са најмлађим читаоцима и талентованим девојчицама и дечацима почелa су 6. јула и трајала све до 6. августа. Два пута недељно, понедељком и четвртком, за две узрасне групе, организовано је седам тематски различитих радионица, а плодови креативног рада представљени су 26. августа на завршној изложби „Лето у библиотеци 2015“ .

DSC_0513

У току јула најмлађи су имали прилику да се друже и стварају са уметницима из различитих области. ,,Лето у Библиотеци 2015.“ отворено је креативном радионицом „Чаробна књига“ којој је присуствовало око 40 малишана узраста од 6 до 14 година. Полазници су од разноврсног зрневља уз сугестије и помоћ библиотекара креирали слова азбуке, букете цвећа и исписивали необичне честитке. Од 13. до 23. јула Библиотека је угостила Срђана Стаменковића из Крагујевца, илустратора „Политикиног забавника“ и “Математичког листа“.

DSC_0470

Срки је полазнике радионица учио основама цртања, као и то како да на што лакши и једноставнији начин, са неколико правих потеза, нацртају омиљеног стрип или цртаног јунака. Крај јула био је резервисан за јапанску иметност савијања папира, популарни оригами. Вештина савијања папира прихваћена је у целом свету и симболизује пријатељство, креативност, па је освојила и чачанку Драгану Живановић, која је овог лета пренела све то и на полазнике радионица. Радионоце ,,Лета у Библиотеци 2015“ завршене су дружењем са Ђурђијом Радивојевић, драматургом, која је децу увела у свет филма, заправо у сам поцес његовог настанка, али им је и приказала неколико документарних и играних филмова, „Кад би овце биле розе“, „Фаца“ и „Последња мрва сна“ које је до сада режирала.

DSC_0489

Завршну изложбу обогатио је наступ младих песника Луке Милорадовића, Мине Чоловић и Софије Димитријевић, полазника литерарне радионице, чији радови су награђивани на Дисовом и другим конкурсима за основце. Читањем своје прозе и поезије истакли су важност дечијег стваралаштва, као и подстицај другој деци да пишу.
Изложбу је свечано отворила директорка Библиотеке Даница Оташевић, пожелевши успешне радионице и наредне године, похваливши рад деце, али истичићи пре свега важност читања од прве године живота, у чему подједнако морају учествовати и родитељи и Библиотека.

DSC_0499 DSC_0504

Јагода на торти завршне изложбе на Дечијем одељењу била је представа „Три прасета“ ученика Основне школе „Др Драгиша Мишовић“ уз помоћ учитељице Данијеле Минић и професора разредне наставе Богдана Пауновића који је урадио адаптацију приче. Јунаци нама врло познате бајке до суза су насмејали све присутне, и мале и велике гледаоце! Преко 80 учесника програма, родитеља и пријатеља библиотеке уживало је у још једном забавном поподневу у Градској библиотеци.

DSC_0471 DSC_0511