Промоција првог броја часописа „Павле патријарх српски” и пратећег веб-сајта манифестације „Дани патријарха Павла” одржана је у понедељак, 13. децембра у Великој сали  Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Претеча манифестације „Дани Патријарха Павла” по први пут је организована 27. септембра, на Крстовдан, 2016. године у Овчар Бањи у оквиру дрворезбарске колоније „Крст Патријарха Павла“, а том приликом је проф. др Драго Милошевић у својој беседи говорио о мотивима за оснивање колоније, али и потреби да она прерасте у манифестацију, што се већ наредне године и догодило. Тако је и овом програму претходило отварање изложбе награђених крстова Колоније и штампаног материјала, који је представљао визуелни идентитет досадашњих манифестација. Поставка је смештена у Галерији Библиотеке, а изложбу је пригодним говором отворила Ана Ранђић, професорка чачанске Гимназије.

Учесници главног дела програма протојереј Драган Гаћеша, др Владимир Димитријевић и проф. др Драго Милошевић су говорили о часопису, веб-сајту, али и самој манифестацији, а изабране одломке из првог броја гласила је читао професор Слободан Николић. На самом почетку промоције хор „Слово љубве” је отпевао молитву „Оче наш”, а у наставку програма публика је имала прилику да чује још три композиције у њиховом извођењу. Поред учесника, посетиоце је поздравио и Мирослав Петковић, помоћник градоначелника града Чачка, који је у име покровитеља манифестације и часописа истакао важност и значај обележавања светковине посвећене блаженопочившем патријарху Павлу, посебно се захваливши проф. др Драгу Милошевићу, идејном творцу, покретачу и оснивачу „Дана патријарха Павла”.

Протојереј Драган Гаћеша, парох кућански из Кућанаца, родног места патријарха Павла пратио је Манифестацију од самог оснивања, а 2018. године се побринуо да она буде одржана и у Кућанцима, у Хрватској, па је тако својим залагањем допринео да ова светковина превазиђе локалне оквире и допре до бројних верника ван наше земље. У обраћању Чачанима, отац Драган Гаћеша је подсетио присутне на улогу миротворца коју је патријарх Павле имао током најтежих година наше новије историје и како је он „својим речима, мудростима, делима и животом доказао и показао свима нама да само ако идемо тим путем можемо заслужити Царство небеско”.

У свом излагању др Владимир Димитријевић је анализирао садржај првог броја часописа, истакавши да он представља „саборно прегнуће” свих који су допринели његовом стварању. Посебно се захвалио главном и одговорном уреднику часописа проф. др Драгу Милошевићу, графичком дизајнеру Зорану Јурешу и лектору овог броја, Ани Ранђић, као и покровитељу Граду Чачку.  Др Владимир Димитријевић, који је и сам аутор једног од прилога у часопису, дао је кратак осврт на сваки текст и на тај начин споменуо све друге ауторе (Патријарх српски Порфирије, Душан Ковачевић, Жарко Требјешанин, Војислав Коштуница, Матија Бећковић, Милан Ружић, Драган Драгојловић, Миладин Вукосављевић, Предраг Ђоковић, Гвозден Оташевић).

Проф. др Драго Милошевић је након изговорене беседе посвећене лику и делу блаженопочившег патријарха, изложио планове везане за будућност часописа „Павле патријарх српски” и представио веб-сајт посвећен „Данима патријарха Павла”, чији циљ је да све садржаје везане за манифестацију приближи онима који нису у прилици да уживо прате програм.

Професор Слободан Николић је прочитао песму„Мајка”, коју је академик Матија Бећковић посветио патријарху Павлу и одломак из текста Патријарха српског Порфирија под називом „Син светлости“, који је у целости објављен у часопису.