Ученицима четвртог и петог разреда ОШ “Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа 23. април 2013. године и посета Народној банци Србије  биће дан који ће памтити читавог живота.

Захваљујући показаном знању и спретности у новембру прошле године, на радионици коју су у огранку Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, са њима извеле Весна Ковач и Исидора Орловић, едукатори Народне банке Србије, четрдесет заблаћских основаца добило је ово наградно путовање. Оно је поклон школи  из Дисовог родног места, која ове године слави 200 година постојања, а истовремено је и део програма Градске библиотеке намењеног најмлађима, у оквиру јубиларног 50.  Дисовог пролећа.

Picture-2171

     Заједно са њима на пут су кренули и њихови наставници Биљана Вујадиновић, Сњежана Милутиновић и Мирко Божовић, као и  представници чачанске Библиотеке, организатора Дисових свечаности, Даница Оташевић, директор, и библиотекари Дубравка Илић и Владимир Симић.

Срдачним дочеком који су гостима из Чачка приредиле Весна Ковач и Исидора Орловић, као и и бројни запослени у Едукативном центру Банке, започела је ова јединствена посета велелепном здању Народне банке Србије у Београду. Задивљени ентеријером Свечаног хола, где су сазнали прве информације о најважнијој финансијској установи у држави, као и податак за понос – да је основана 1884. године, ученици су потом прешли у Музеј новца, смештен у некадашњу шалтер-салу Банке. Изглед сале и изложени експонати оставили су без даха и најмлађе и све присутне, пред којима као да су се отворила врата прошлих времена.

Picture-2077

           У изложбеним витринама могли су видети како је изгледао ковани новац и папирне новчанице кроз историју, а посебно новац израђен у Србији, од Душановог новца, преко “миландора“, новца кованог специјално за крунисање краља Милана Обреновића 1882. године, окупацијског новца за време Првог и Другог светског рата, па све до данас, али и сеф са са изложеним златним полугама огромне вредности. Посебну пажњу најмлађих изазвала је  оригинална преса за израду кованог новца, и то што су и сами могли да пробају како ради. Сви посетиоци су добили на поклон по један, том приликом израђен новчић.

Picture-2137

Из Музеја су сви ђаци изашли одушевљени поклоном у виду новчанице у “апоену“ од 1884 динара, са својим ликом, а као уздарје кустосима, неколико ученика поклонило је своје цртеже новчаница.

Picture-2150

   После освежења које су љубазни домаћини послужили, и пројекције два филма о историјату израде новца у Србији, посета је завршена боравком у Свечаној сали Банке.

Picture-2123

Сви присутни су били одушевљени привилегијом да се нађу просторији која и данас изгледа онако како је  пројектована и саграђена 1890. године, и да чују занимљиве податке о њеној историји и савременој намени.

Picture-2160

          При поласку, уз изузетну захвалност срдачним домаћинима, гости из Заблаћа предали су на поклон слику са завичајним мотивима Овчара и Каблара, рад Милоша Стојића, наставника ликовног васпитања. Домаћинима је у име чачанске Библиотеке Даница Оташевић поклонила керамичке шоље, ручни рад најмлађих читалаца, полазника креативних радионица Дечијег одељења.

Picture-2087

297955_10151410786740878_42

           Једночасовном шетњом Калемегданом завршен је излет у Београду, организован као део програма, којим је чачанска Библиотека обележила Светски дан књиге.