У среду, 9. марта, у Позајмном одељењу за одрасле читаоце Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, одржана је пригодна свечаност поводом Дана библиотеке и проглашења најбољих читалаца Позајмног одељења. Током вишечасовног програма наши суграђани су имали прилику да се друже са истакнутим завичајним писцем Мићом Миловановићем, који је овом приликом корисницима Библиотеке препоручивао књиге за читање по свом избору. Међу књигама, које је господин Миловановић препоручио, нашли су се и романи Андреја Макина, Бернарда Шлинка, Харуку Муракамија, Александра Гаталице, Владимира Кецмановића, Захара Прилепина, као и многих других аутора савремене књижевности. Тога дана је и др Богдан Трифуновић, директор градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, уписивао све заинтересоване суграђане који су желели да постану наши чланови, а цена чланарине је била смањена за 50%.

slike-034

Ово дружење библиотекара и читалаца улепшали су ученици музичке школе „Др Војислав Вучковић“. Наиме, присутни су могли да уживају у прелепим мелодијама које су за њих изводили Софија Чубриловић (харфа), Дивна Ковачевић (харфа), Петар Ракић (гитара) и Нађа Николић (харфа).

slike-037 slike-040

            Након беседе коју је говорио Мића Миловановић, а која је била посвећена књизи, библиотеци и читању, колегинице Милица Стовраг и Душица Цибралић уручиле су дипломе најбољим читаоцима Позајмног одељења градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Од више хиљада читалаца поменутог одељења, звање најбољег понели су: Радомир Живојиновић, Милка Ковачевић, Ана Габоровић, Миленко Пауновић и Илија Танасковић. Награђеним читаоцима честитао је директор Библиотеке, господин Богдан Трифуновић, и том приликом је обавестио присутне да ове године чачанска библиотека слави још један значајан јубилеј – седамдесет година свог континуираног рада.

slike-086

            Нажалост, данас многи критичари, аналитичари, теоретичари књижевности, па и библиотекари говоре о тзв. кризи читања. Сви смо сведоци да се у 21. веку навика читања све више губи. Једни разлог виде у медијима, дигитализацији и интернету, док други сматрају да је књига све више, а времена за њихово читање све мање. Ми, библиотекари, свесни смо тога да чак ни најпосвећенији чаталац једноставно не може да прочита ни годишњу продукцију књига које су штампане само на нашем језику. Ипак, и у тако неповољној клими за књигу и читање, на Позајмном одељењу за одрасле читаоце градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, у протеклој години уписано је 3 172 корисника, издато је чак 124 407 публикација и услужено 40 914 читалаца.

slike-067

slike-074