Осим бројних посета малишана из вртића и школараца Дечјем одељењу Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, ова установа је током „Дечјег октобра“ уприличила и акредитован семинар за библиотекаре под називом „Подстицање читања код деце и младих“. Позитивна искуства у раду са најмлађима поделиле су са колегама Даниела Скоковић, виши дипломирани библиотекар из Народне библиотеке Пожега и Љиљана Косијер, библиотекар Градске библиотеке у Новом Саду.

DSC_0331

Даниела Скоковић је учесник бројних међународних скупова и конференција, па је своја запажања из Немачке, Шведске, Грчке и других европских земаља, речју и сликом презентовала и колегама у Чачку. У пожешкој Библиотеци реализовала је бројне пројекте: „За сваку бебу књига“, „Библиобубамара“, „Библиопчелица“, „Путујућа библиотека“ итд. као и програме за подстицање читања у свим узрастима: „Причаоница“, „Читај док чекаш“, „Кастинг за књиге“, Pecha Kucha Night… Оснивач је Клуба младих волонтера пожешке Библиотеке. Као председник српске секције IBBY-ја реализовала је пројекат „Заједнички летњи програм читања“ за десет библиотека у Србији у чему је учествовала и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“.

DSC_0332

Примере добре праксе у раду са младима (драматизација пословица, трејлери за књиге, детектив у библиотеци и многе друге) представила је Љиљана Косијер, библиотекар из Новог Сада.

DSC_0383 DSC_0403

Кроз радионичарски рад у оквиру шесточасовног обавезног стручног усавршавања приказане су савремене тенденције у библиотекарству за децу и младе, а 23 библиотекара који већ раде са најмлађима у јавним или школским библиотекама стекли су нове вештине и спремни су за самосталну реализацију програма.

DSC_0404 DSC_0410