Предстaвљање часописа „Србија: национална ревијаˮ уприличено је у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дисˮ у четвртак, 25. новембра. Ревију, коју издаје ИК „Принцип Пресˮ из Београда, Одељење периодике чачанске Библиотеке већ дужи низ година прибавља, чува и издаје на коришћење члановима у простору читаоница.  У програму је учествовао уреднички тим штампаног и ТВ издања: директор издавачке куће и гл. уредник Мишо Вујовић, уредник часописа Бранислав Матић и уредник телевизијске емисије „Од злата јабукаˮ Небојша Петровић.

„Србија: национална ревијаˮ представља уређивачки и издавачки концепт који Србију приказује у добром светлу кроз више области: економију, путовања, културу, историју, духовну баштину и менталитет. Излази на српском, руском и енглеском језику, у одвојеним верзијама, одлично је упакована и дизајнирана ревија.  У њој су текстови који приказују спој прошлости и будућности, традиционалног и модерног и дају својеврстан одговор на питање шта Србија јесте и шта може бити. Од првог броја, који је представљен 2007. године, истакнуто је да је часопис намењен домаћем и иностраном тржишту, дипломатским, економским представништвима, свима онима који би да одшкрину вратнице Србије, завире у њене скривене кутке и оживе заборављена места, прошетају улицама славних градова, прочитају приче о великим људима. До сада је изашло осамдесет осам бројева и осамдесет девети ће се за који дан наћи пред читаоцима. Преко шест хиљада жанровски различитих текстова је објављено, око тридесет хиљада фотографија, а што је још важније много имена, лица из Србије је пронашло места у ревији, те је часопис својеврсни „документ о лепотиˮ.

Директор ИК „Принцип Пресˮ и гл. уредник Мишо Вујовић је посебно истакао да нема готово ниједног конзуларног представништва, значајније установе, институције, државне управе, званичника да не добијају часопис „Србија: нацинална ревијаˮ. „То је на неки начин продужена мисија промовисања земље и мењање њеног националног имиџа, а све захваљујући нашем редакцијском тиму и широкој лепези сарадника. Наиме реч је о озбиљној плејади интелектулаца међу којима су академици, књижевници, публицисти, драматурзи, културни посленици, врсни фотографиˮ, казао је Вујовић.

За ово гласило се каже да је ненаметљиво, да не виче и не размеће се, али софистицираним путем стиже до правих читалаца, тај пут није лак, нарочито ономе ко уређује сваки број часописа. Пригодним казивањем о чувеним библиотекарима и важности библиотека у животима свих нас започео је обраћање уредник Бранисав Матић. Потом је говорио о уређивачком концепту: „То је широко заснован геопоетички магазин и из тога проистичу многе његове жанровске особености, његова оптика, неки елементи уредничког писма и његовог дубљег кода. Многи наши пријатељи кажу да ово и није часопис, него монографија у наставцима.ˮ

За оне који не стижу да прочитају сваки број часописа или желе да уживају у снимцима дивних кутака Србије, „Принцип Пресˮ је дао још једну могућност – колажну емисију „Од злата јабукаˮ која се већ шест година емитује на РТС-у. Током програма публика је имала прилику да погледа пригодне инсерте у којима су забележени најлепши предели наше земље, а међу снимцима почасно место је заузела и репортажа из Овчарско-кабларске клисуре. Небојша Петровић, уредник ТВ издања је говорио о мисији коју има ова форма. „Кроз емисију се преплићу људске судбине, приче о необичним, често први пут снимљеним пределима у Србији, а то што би неко испричао ми би требало да дочарамо сликом на најбољи начин. Нама се чини, према коментарима гледалаца, да то и постижемоˮ, рекао је Петровић. Током вечери преплитала се прича о штампаном и телевизијском издању, а све у циљу промоције српског културног идентита и наслеђа.