Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ је магијом књиге, лепе речи, осмеха и добре воље, и ове године „Дечију недељу“ претворила у “Дечији октобар“. Tоком прве половине овог, по традицији Mесеца књиге, у програмима у Дечијем одељењу и у огранцима Библиотека у Пријевору, Мрчајевцима, Прељини и Заблаћу окупило се око књиге 1.382 малишана предшколског и школског узраста.

   Picture-113

Више од 500 предшколаца и основаца из шест вртића и пет школа из Чачка, дружили су са библиотекарима на Дечијем одељењу, сазнали какве им чаролије знања Библиотека нуди, прелистали најлепше књиге и сликовнице и уживали у луткарској представи “Бакин рођендан“. Како би остварили своје право на читање, библиотека им је поклонила чланске карте, па су уз бомбоне и осмехе, многи позајмили своју прву сликовницу и књигу.

Дисова Библиотека у Заблаћу угостила је првих дана октобра 50 малишана узраста од четири до шест година из вртића “Пчелица“ из Слатине, који су први пут у животу крочили у храм књиге.

 slike-003slike-025

Незаборавно пре подне провели су у дружењу са библиотекарима, читању бајки и прегледању сликовница. У Библиотеци у огранку у Заблаћу 15. октобра предшколци из вртића, као и четрдесетак ученика и предшколаца из четвороразредних одељења из Качулица, Премеће и Жаочана (ОШ “Бранислав Петровић“) упознали су писца Бошка Ломовића и премијерно чули одломке из његове најновије књиге песама и басни “Буквар дечјих дужности“.

 DSC_0592DSC_0610

 Потом је у школи која носи Дисово име око сто ученика првог, другог и петог разреда током два сусрета са писцем, сазнало све о необичним надимцима из школских дана Бошка Ломовића, и о авантурама “Чудесне лутке Таијоко-сан“, јунакиње његовог новог романа за најмлађе. Домаћини су извели кратак програм за писца и одушевљено постављали загонетке.

 DSC_0702DSC_0669DSC_0706

 Истог дана чачански библиотекари су ученицима IV/3 разреда ОШ “Др Драгиша Мишовић“ у Чачку поклонили једночасовно дружење са Бошком Ломовићем.

 DSC_0712DSC_0721

    У огранку у Пријевору 9.октобра 50 предшколаца из вртића “Ђурђевак“ и ученици првог разреда ОШ “Божо Томић“ постали су чланови велике читалачке породице Библиотеке. За њих је приказана луткарска представа “Бакин рођендан“ и читане омиљене бајке.

 DSC_0523DSC_0543

       Око 170 најмлађих читалаца из вртића “Звончица“ и основаца из школе “Татомир Анђелић“ у Мрчајевцима дружило се са књигама током „Дечије недеље“ и писало о свом праву на здраво и срећно детињство уз књигу. Исто толико предшколаца и основаца у првој половини октобра у огранку у Прељини потврдили су да је петак, радни дан Библиотеке у овом месту, најзанимљивији дан у седмици. Да је долазак у царство књиге за њих највећа награда, доказују такмичећи се ко ће боље да рецитује и да преприча прочитану бајку, ко ће више књига да прочита и да покаже што више знања на квизу који им библиотекари организују на разне теме.

Круна октобарских дружења са најмлађима и књигом је почетак креативне литерарне радионице у Дечијем одељењу која је стартовала 18. октобра, а водиће је сваке друге суботе библиотекар и песник Оливера Недељковић.

 slike-001slike-010

 Љубитељи књиге на овај начин најављују и велики празник писане речи – 59. Сајам књига који се одржава од 26. октобра до 2. новембра у Београду.