Претпоследњег дана године која је на измаку, 30. децембара, пријатељи Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и грађанство су путем медија информисани да је дошло до промене на руководећем месту установе: вест о именовању др Богдана Трифуновића за новог директора Градске библиотеке саопштила је Даница Оташевић, досадашњи руководилац.Редовна процедура избора директора започела је у октобру расписивањем конкурса, а окончана је последњих дана 2015. године одлуком о именовању које је потписао министар за културу Иван Тасовац. Досадашњи директор Даница Оташевић до одласка у пензију у новембру 2016. године остаће на пословима уредника идавачке делатности и манифестације „Дисово пролеће“.

IMG_6550

Година коју испраћамо била је тешка, али једна од најуспешнијих за Градску библиотеку. Нисмо одустали ни од једне планиране ставке: ишли смо деци у походе, организовали две манифестације од посебног значаја за културу Града Чачка, промовисали завичајну баштину на разне начине. Наравно, читаоци су нам увек били у првом плану, фонд је обогаћен са близу седам хиљада књига, број радионица и посета деце и ученика одељењима и не бројимо. Круна рада је нови број „Гласа библиотеке“. Ново лице и добра садржина 21 броја уводи установу у црвену фазу, надам се још успешнију. Ако је црвена боја боја успеха, онда је то најава бољих година за Библиотеку. Очекујем да за мандата новог директора Богдана Трифуновића књига коначно добије кров над главом, што би било остварење сна многих генерација читалаца и земаљска правда за оне који су радили деценијама у неусловном простору – казала је на конференцији Даница Оташевић.

Осврћући се на осамнаест година руковођења Градском библиотеком, 18 организованих „Дисових пролећа“, четири научна скупа, близу 110 књига, свески часописа, каталога и зборника које као уредник потписује, бивша директорка је нагласила да је колектив младих, стручних и образованих људи најбоље што оставља за будућност установе. Из подмлатка Библиотеке је и нови директор Богдан Трифуновић који са колегама треба да гради нове путеве и унапређује библиотечку и културну делатност.

– Надам се да сам оставила Библиотеку у бољем стању него што сам је наследила, а то желим и свом наследнику, јер једино тако побољшавамо средину у којој живимо и друштво чинимо бољим – истакла је досадашња директорка.

Уз захвалност Даници Оташевић за резултате које је остварила у раду и унапређењу установе, др Богдан Трифуновић је као приоритет поставио обезбеђивање простора за Библиотеку и праћење савремених кретања струке. Овом приликом Трифуновић се осврнуо и на нови број „Гласа библиотеке“ којим започиње трећа фаза излажења часописа који је по оцени многих најбоље гласило за библиотекарство. Истраживачки и стручни радови чачанских библиотекара умногоме рехабилитују завичајну баштину и на сцену враћају заборављене великане попут др Гргура Јакшића и глумице Десе Дугалић.

Бивши и нови директор захвалили су се медијима на праћењу рада и програма Градске библиотеке и свима пожелели срећну и успешну наступајућу 2016. годину.