Nikolaj-VelimirovicМонодрама „Речи о Свечовеку“, у извоћењу нашег познатог глумца Небојше Дугалића, представља адаптацију истоимене збирке алегоричних поука и записа владике Николаја, у којима нови православни Златоуст, у разуђеној и разноврсној наративној драматургији, блиставој језгровитости своје поетике и стила, благовести, опомиње и подсећа на наше замрло сећање на Бога, ближњег, свога.

Владика Николај столовао је у Чачку као епископ жички од 20.јуна 1919. до краја 1920.године када је постављен за епископа Охридске епархије.Маса света  са председником општине Јованом Михајиловићем изашла је на мост на Морави да сачека долазак владике Николаја, забележили су хроничари. У оквиру програма 50. „Дисовог пролећа“ мододраму „Речи о Свечовеку“ Чачани  могу да виде  у петак, 5. априла 2013.године у 19 часова у Парохијском дому цркве Светог Вазнесења. Монодрама је први пут изведена поводом осам векова манастира Жича, 2008. године.

Свети владика Николај Велимировић рођен у Лелићу код Ваљева 1880. године, упокојио се 1956. у Либертивилу у Америци. Био је епископ  жички и охридски, истакнути теолог и филозоф. Много година после смрти његови посмртни остаци су пренети из Либертивила у Србију, тачније 12. маја 1991. године. Сахрањен је у малој цркви у Лелићу, која је његова задужбина. Једнодушном и једногласном одлуком о канонизацији, Свети архијерејски сабор СПЦ на редовном пролећном заседању 19. маја 2003. године свечано је потврдио култ светитеља Николаја и његову светост у српском народу, а 3.мај је празник светог Николаја Жичког.

dugalic1

         Николај Велимировић објавио је велики број књижевних дела духовне садржине. У периоду после Другог светског рата његова дела су била забрањена за штампање у Југославији. Тек касних осамдесетих година она почињу  поново да се штампају, пре тога су углавном штампана у дијаспори заслугом епископа Лаврентија, а затим илегално преношена.

Владика Николај  није заборављао Чачак и у њега је и даље долазио разним поводима. Посебно значајну улогу имао је у обнови старих и подизању нових манастира Српске Свете Горе. Свети Владика Николај духом никада није отишао из своје прве епархије о чему сведочи и његова „Опроштајна посланица православном народу Епархије Жичке“ из 1920. године.

„ У ово време, које изгледа, ничим не сиромахује тако као љубављу, благовест о Свечовеку владике Николаја, делује као напој жедноме у пустињи. Речи о Свечовеку су наше животворно огледање у Богу“, рекао је Небојша Дугалић када је пре пет година по мотивима књиге владике Николаја адаптирао и на даске  поставио ову монодраму. Њено извођење у Чачку помогла је Компанија „Принципал дуо“.