Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ први пут је 28. априла 2015. године представила више лауреата награде „Млади Дис“ у Београду. Врата младим песницима отворио је Културни центар Београда где је у оквиру књижевног програма који води Оливера Стошић Ракић одржано песничко подне.

DSC_0519

О конкурсу за рукопис за прву песничку збирку написану на српском језику који већ четири деценије расписује Градска библиотека у оквиру манифестације „Дисово пролеће“ говорила је директор Даница Оташевић, а наступили су песници Бојан Васић, Гордана Смуђа, Мирко Јовановић и Јана Алексић којима је у Чачку објављена прва књига. Лауреати награде „Млади Дис“ осим стихова говорили су и шта се променило у њиховом животу после добијања награде и шта су ново објавили. Публици је нову генерацију песника која је са првом књигом објављеној у едицији „Токови“ на велика врата ушла на књижевну сцену, представила Марија Радуловић, библиотекар чачанске библиотеке. Од 1979. године када је установљен овај конкурс објављено је 33 књиге а о лауреатима одлучивао је стручни жири.

DSC_0488

Бојан Васић је 2009. године добио плакету „Млади Дис“ која је установљена 2003. године, када је и уведено правило да песник не може имати више од тридесет  једне године старости, управо онолико колико је Дис имао када је 1911. године објавио прву књигу „Утопљене душе“.  Васић је ушао на велика врата српске песничке сцене објављивањем збирке „Срча“ као 28. књиге у едицији „Токови“. Следеће године је за исту збирку добио и „Матићев шал“. У претходних неколико година објавио је четири књиге песама: „Томато“, „Иктус“, „Тринаест“ и „Детроит“ у оквиру самиздат едиције „Cache“. Данас је секретар Српског књижевног друштва.

DSC_0501

Гордана Смуђа дипломирала је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Градска библиотека у Чачку објавила јој је 2011. књигу поезије „Друга места“. Њена поезија, кратке приче, драме и филмови су награђивани, а радови заступљени у бројним зборницима, антологијама, панорамама, фестивалима, као и у књижевним часописима у земљи и иностранству. Члан је Удружења драмских уметника Србије и Удружења књижевника Србије.

DSC_0516

Мирко Јовановић лауреат је награде „Млади Дис“ на 49. Дисовом пролећу одржаном 2012. године. Књигом „Каменолом“ „изашао је из делте Тишине“ и „бацио се у излог живота“. Захваљујући награди која носи Дисово име, зашао сам на свом маленом броду од папира у воде Литературе. Ту ћу покушати да се чврсто држим свога курса, с надом да ће моја душа остати неутопљена у оба смисла, односно да се неће ни одвише утоплити, а ни утопити, .каже млади песник.

Јана Алексић, добитница Младог Диса, за 2014. годину завршила је основне и мастер студије на Филолошком факултету у Београду, на студијском програму Српска књижевност и језик са општом књижевношћу, где је наставила и докторске студије. Запослена је у Институту за књижевност и уметност у Београду. Поезију, критику и есејистику објављује у књижевној периодици и зборницима. Ауторка је две монографије: Опседнута прича: Поетика романа Горана Петровића и Жудња за лепотом и савршенством: Теургијска димензија књижевноуметничког стваралиштва. „Топао камен“, прва збирка Јане Алексић, изашла је у Чачку, 2014. године у издању Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ као 33. књига едиције „Токови“.

DSC_0473