Дечје одељење Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ већ осмо лето организује креативне радионице за предшколце и основце Чачка у оквиру манифестације „Летњи дани културе“ коју финансијски помаже град. Дружења са најмлађим читаоцима и талентованим девојчицама и дечацима почело је  6. јула и трајаће све до 6. августа. Два пута недељно, понедељком и четвртком, за две узрасне групе, биће организовано седам тематских радионица, а плодови креативног рада биће изложени 26. августа на заједничкој изложби. Том приликом биће изведена и позоришна представа „Три прасета“ другара из Основне школе „Др Драгиша Мишовић“.

DSC_0475

 „Лето у Библиотеци 2015.“ отворено је креативном радионицом „Чаробна књига“ којој је присуствовало око 40 малишана узраста од 6 до 14 година. Полазници су од разноврсног зрневља уз сугестије и помоћ библиотекара Ане Станојевић, Маријане Лазић и Владимира Симића креирали слова азбуке, букете цвећа и исписивали необичне честитке. Задатак је био да се на што маштовитији начин украсе слова, аранжирају букети, али и да се покаже како је природа издашна и да свуда око нас могу да се нађу материјали за улепшавање, само машти треба пустити на вољу. Свако дете може после оваквих радионица само код куће да настави да се игра разноврсним и разнобојним семенкама и израђује уметнине, што је био циљ едукатора.

DSC_0452 DSC_0465

Од 13. до 23. јула Библиотека дочекује Срђана Стаменковића из Крагујевца, илустратора „Микијевог забавника“, који ће полазнике радионица учити основама цртања, како на што лакши и једноставнији начин, са неколико правих потеза, да нацртају омиљеног стрип или цртаног јунака. Ко зна, можда „Срлетове“ редионице, а биће их осам, изнедре неке будуће илустраторе.

DSC_0467 DSC_0470

Следи „Драганина радионица оригамија“, јапанске методе савијања папира, као и дружење са Ђурђом Радивојевић, драматургом, која ће децу увести у свет филма, заправо у сам поцес његовог настанка, али им и приказати неколико документарних и играних филмова које је до сада режирала. Ђурђа је млада Чачанка и жели малишане да научи све оно што она није знала о филму, и око филма, када се опредељивала за свој животни позив.

DSC_0473 DSC_0474