Oко 400 чачанских основаца захваљујући Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ листало је 23. и 24. фебруара 2016. године својеврсну историјску читанку и стиховима и бираним речима учило о националној витешкој прошлости. У пет основних школа и Библиокутку Дечијег одељења ђаци и предшколци дружили су се са Слободаном Станишићем, једним од најпознатијих писаца за децу и аутором осам књига другог кола едиције „Деца читају српску историју“ коју је издала ИК „Пчелица“ из Чачка а које су посвећене средњевековним личностима.

DSC_0063

Заједно са наставницима и школским библиотекарима малишани су, свако на свој начин, занимљиво и креативно костимирани у средњовековне јунаке, показали како су доживели ликове великих историјских личности, и како су, читајући Станишићеве књиге „дописали“ још по који ред, на задовољство и похвале аутора.

Дводневни историјски сусрети почели су у ОШ „Милица Павловић“ где су ученици петог и шестог разреда са школским библиотекаром Биљаном Лукић, осавременили лик Марка Краљевића видеопрезентацијом о његовом животу, а стотинак њихових другова у публици имало је бројна питања за Слободана Станишића о Марку, али и јунацима из других књига едиције.

DSC_0012 DSC_0025 DSC_0043 DSC_0056

Марко Краљевић био је омиљен лик и основаца у Трнави, у школи „Свети ђакон Авакум“‘, где су чланови литерарне секције са наставницом Милом Мутавџић такође спремили свој приказ Марковог живота. Занимљиве детаље о овом најпознатијем јунаку српске епске поезије, и како је настао чувени стих песме „ни по бабу, ни по стричевима“ са пажњом је од Станишића чуло осамдесетак ученика.

DSC_0254 DSC_0261 DSC_0267 DSC_0271

У препуном холу ОШ „Др Драгиша Мишовић“ „заблистао“ је оклоп и мач Милоша Обилића, „јунака над јунацима“, како гласи и наслов Станишићеве књиге, а захваљујући наставнику Богдану Пауновићу, рецитовању и музичким тачкама талентованих ђака, оживео је Обилић и косовска епопеја. Стиховима епске поезије и народном песмом „Ој Косово, Косово“  ученици Виктор и Коста Ђорђевић, Анђела Делић, Емилија Глишовић, Миљана Букарица, Сара Жижовић и Јана Маслаћ на емотиван и занимљив начин приказали су најпознатије сцене из Косовске битке, а писац им је, на њихово велико задовољство, потврдио да је Обилић историјска личност.

DSC_0088 DSC_0089 DSC_0095 DSC_0103 DSC_0115 DSC_0124

Посебан час о лепоти читања и српској историји у Библиокутку Дечијег одељења имало је одељење V-2 разреда ОШ „Вук Караџић“ са наставницом српског језика Јеленом Бојовић. Од Слободана Станишића ученици су чули занимљиву причу о Симониди, најмлађој српској краљици, и краљу Милутину, а захваљујући тачним одговорима на питања библиотекара, неколико ученика је награђено бесплатним чланским картама на Дечијем одељењу одакле су одмах позајмили књиге госта.

 DSC_0154 DSC_0162 DSC_0171 DSC_0173

Илустративни драмски приказ књига „Кнез Лазар у замци лукавог жупана“ и „Кнегиња Милица и девет Југовића“ припремила је наставница Зорица Ђаковић са ђацима петог и шестог разреда ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу. О славној и трагичној погибији Лазаревој и снази и храбрости кнегиње Милица предшколци и ученици с пажњом су пратили а Станишић је похвалио драматизацију историјских ликова и „допуну“ његових књига о српској историји. Писац је наградио ђаке Дисове школе са неколико карикатура на којима је представио браћу, краљеве Милутина и Драгутина.

DSC_0178 DSC_0196 DSC_0205 DSC_0207  DSC_0209 DSC_0223 DSC_0236 DSC_0237 DSC_0239

Дводневно дружење са чачанским основцима завршено је у школи „Филип Филиповић“, где су ђаци петог разреда са школским библиотекаром Светланом Ћоковић, на свој начин представили епизоду из живота Деспота Стефана и принцезе Оливере.

DSC_0293 DSC_0296 DSC_0297 DSC_0308

Гостовање Слободана Станишића чачанска Библиотека организовала је у сарадњи са ИК „Пчелица“ у оквиру изложбе „Штампана реч 2015“, а намењено је најмлађим читаоцима. Свих 16 књига из едиције „Деца читају српску историју“ коју је написао за најмлађе Слободан Станишић најтраженији су наслови у Дечијем одељењу и огранцима Библиотеке.

DSC_0311 DSC_0315