Тринаеста међународна научна конференција под називом Корисници библиотечких услуга: историјска перспектива и савремене тенденције у организацији Библиотекарског друштва Србије одржана је 13. и 14. децембра 2016. године у Народној библиотеци Србије. Библиотекари из Великe Британијe, Финскe, Пољскe, Бугарскe, Хрватскe, Македонијe, Србије и других земаља бавили су се најважнијом темом библиотечко-информационе струке, његовим величанством Корисником, његовим потребама, навикама, утицају технологије итд.

0002

Првoг дана Конференције уз предавање Јуке Реландера, председника EBLIDA-e и Финског друштва библиотекара и Томаша Грушовског, директора IFLA PAC центра и Националне библиотеке Пољске, изложени су стручни радови и кратке презентације који се баве децом и младима као и примери добре праксе. У оквиру Постер-сесије представљен је рад „Отворена библиотека Чачка – до нових читалаца на мала врата” аутора библиотекара Марије Радуловић и Богдана Трифуновића, директора Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, председника БДС-а и председника организационог одбора Конференције. Постер приказује овогодишњи пројекат чачанске Библиотеке којим је обезбеђено ново читалачко искуство за лица на привременом институционалном смештају, пацијентима у Болници, угроженим лицима под заштитом Центра за социјални рад, притвореницима, особама са посебним потребама.

0001

Постер са пратећим флајером приказао је основне аспекте пројекта заснованог на идеји дислоцирања културних садржаја изван физичких граница Библиотеке, успостављену сарадњу са другим институцијама, локације полица, маркетинг пројекта, остварене резултате у 2016. години и дугорочне циљеве који се желе постићи.

Други дан Конференције отворило је предавање Зденке Свибен из Књижнице града Загреба (Хрватска), након чега су уследиле сесије посвећене истраживањима и новим тенденцијама у библиотекарству. Стручни рад под називом „Корисници Библиотеке у Чачку (1990-2015)”, аутора Наташе Кривачевић Поповић, Снежане Планић и Браниславе Видојевић, библиотекара Одељења стручне обраде књига чачанске Библиотеке, представљен је у виду десетоминутног филма, који је технички уобличио Љубиша Ћирковић. У раду је обрађен статистички приказ броја корисника у Библиотеци у периоду од 25 година. Аутори су посебну пажњу посветили осцилацијама у броју уписаних корисника с обзиром на друштвени контекст тј. на кризне, ратне и транзиционе године у овој најстаријој установи културе у Чачку и околини.

zajednicka-mala

Уз свечаност уручења награда најбољим библиотекарима и отварање изложбе „Књиге изван књиге – Литерарне рефлексије у визуелном” Гордане Каљаловић Одановић     обележен је 14. децембар, Дан библиотекара Србије.