DisПредставници Градске библиотеке „Власдислав Петковић Дис“ учествоваће од 15-19. августа 2014. године на 21. књижевно-духовној манифестацији „Дани Преображења Срба у Темишвару“. На овој најзначајнијој културној манифестацији у дијаспори чачанска библиотека представиће у најбољем светлу свој рад и завичајно наслеђе. У Темишвару, Соколовцу и манастиру Базјаш биће постављена изложба о Дисовом стваралаштву, промовисано „Дисово пролеће“ и поезија овог значајног српског песника. Срби у Румунији овом приликом обележиће и сто година од почетка Великог рата у коме је, делећи судбину народа и војске, страдао и песник Владислав Петковић Дис.

Представнике српске културне сцене у суботу ће примити конзул Србије у Темишвару Лазар Манојловић, а у вечерњим часовима у галерији „Мансарда“ биће уприличена изложба о Дису и програм са учешћем бројних песника. У току тродневних свечаности у манастиру Базјаш, који је према легенди подигао Свети Сава, биће додељена и Базјашка повеља Ивану Негришорцу, песнику из Новог Сада. Са дугогодишњим богатим искуством у организовању песничких свечаности Дису и поезији у част, Градска библиотека је с правом завредила почасно место на Данима Преображења Срба у Румунији. Јединој српској гимназији у дијаспори Библиотека ће поклонити књиге које је у протеклом периоду објавила, од Дисових сабраних песама до поезије овогодишњег лауреата Дисове награде Ане Ристовић.

Чачак као значајан град на културној мапи Србије уз подршку локалне самоуправе, представљаће Даница Оташевић, Марија Радуловић и Владимир Симић као и вокални солиста Мина Матијашевић.