После четрдесет година подстанарског живота у Дому културе Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ према најавама градског руководства у Чачку, требало би коначно да добије своју зграду. Као трајно решење за смештај Библиотеке пре пет година је одабран и купљен простор некадашњег Дома војске, а сада су се стекли услови да град приступи реконструкцији и адаптацији зграде у Синђелићевој 24. Нова локација за Библиотеку била је један од повода за састанак 18. јануара 2016. године новоименованог директора Библиотеке др Богданa Трифуновићa и досадашње директорке Данице Оташевић са градоначелником Чачка мр Војиславом Илићем и његовим најближим сарадницима.

VOJSKA

Радници Библиотеке у посети Дому војске 2005. године

Том приликом представници Библиотеке први пут су имали комплетан увид у пројектну документацију будуће зграде и предрачунску вредност радова као и позитивне намере локалне заједнице да разреше просторни проблем ове културне установе. О кући за књигу било је речи и на 51. седници Скупштине града Чачка која је почела 25. јануара 2016. године: градоначелник Илић и одборници потврдили су важност пројекта нове зграде Библиотеке и хитност реконструкције објекта Дома војске за шта је у буџету Града Чачка у 2016. години опредељено 52 милиона динара.

Главни пројекат, који је урадио архитекта Душан Вуловић према идејном решењу архитекте Момира Радишића, предвиђа да део постојеће зграде буде срушен, а потом надограђен један спрат на цео објекат. Укупна корисна површина зграде била би око 3.200 метара квадратних, од чега је 2.228 предвиђено за Градску библиотеку. Осталих 1.000 квадрата чиниће просторије управа Града Чачка, омладинских организација и мултифункционалне сале за 150 особа. Вредност радова је процењен на око милион евра.

Нова зграда Библиотеке испуњавала би све националне стандарде за јавне библиотеке: имала би одељење за децу, позајмно одељења за одрасле, научно одељење, завичајно, стручно, одељење периодике, центар за дигитализацију, простор за легате и изложбе, канцеларије, конференцијску салу, савремене читаонице за стручну литературу, читаоницу дневне штампе и периодике, електронску читаоницу као и свечану салу са преко 150 места где би се одржавали књижевни програми уз унутрашње двориште (пацио) за летње програме. То би била једна од најсавременијих и најеминентнијих установа културе у Западној Србији и остварење сна бројних генерација ове установе са завидном традицијом од 170 година постојања.

Запослени у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ се надају да ће Чачак коначно добити нови и препознатљиви храм културе који ће Чачани просто звати „наша библиотека“. Ову наду подстиче и позитивно мишљење Министарства културе и информисања које је подржало идеју претварања простора некадашњег Дома војске у библиотеку, као и Заједница матичних библиотека Србије која је на састанку у новембру 2015. године нагласила да је пројекат Библиотеке у Чачку један од најважнијих када су у питању просторни капацитети библиотека у нашој земљи.

Остаје нада да ће ова велика очекивања бити и реализована у блиској будућности и да ће запослени у Библиотеци бити информисани и укључени у неопходне активности које претходе грађевинским радовима за које би, према речима градоначелника Илића, већ у фебруару требало да буде расписан тендер. Пресељењем Градске библиотеке на локацију у Синђелићевој улици ослободиће се око 600 квадрата корисног простора у строгом градском центру – у Дому културе, као и зграда у Господар Јовановој бр. 6.