Лазаревац је и ове године, од 19. до 22. септембра био престоница малишана, писаца за децу и библиотекара, који су се, под слоганом „Смеха, смеха деци“, дружили на 28. Међународном фестивалу хумора за децу. Традиционална весела смотра дечијег стваралаштва чији је организатор Библиотека „Димитрије Туцовић“, окупила је велики број најмлађих који су уживали у стиховима и друштву најпознатијих српских писаца: Раше Попова, Слободана Станишића, Бранка Стевановића и Јасминке Петровић, добитнице „Сребрног пера“ овогодишњег Фестивала.

DSC_0850

          Тим библиотекара Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ већ традиционално је учествовао у програму Фестивала, као и на Међународном стручном скупу на тему „До креативног детињства: сарадња библиотека, невладиног сектора и приватне иницијативе у подстицању креативности код деце и младих“, чији је домаћин била лазаревачка Библиотека. На овој својеврсној „берзи“ занимљивих идеја и креативних подстицаја на читање, посебно интересовање колега изазвали су примери добре праксе чачанске Библиотеке у раду са најмлађима, које су саопштењем под називом „Од вртића до Библиотеке“ представиле Маријана Лазић, Јелена Дуковић и Дубравка Илић. Излагање је пратила истоимена видео-презентација, аутора Владимира Симића.

DSC_0858

 DSC_0878

  Колико је значајно ангажовање библиотекара у подстицању читања и развоја креативних способности код најмлађих, као и афирмација њиховог рада, потврдило се и ове године, када су већ једанаести пут млади ствараоци из окриља чачанске Библиотеке освојили бројне награде.

По одлуци овогодишњег селектора Гордане Тимотијевић, књижевнице из Краљева, Гашино перо 28. Фестивала за стваралаштво деце до 15. године понела је дугогодишња највреднија и награђивана читатељка Дечијег одељења чачанске Библиотеке Софија Димитријевић, ученица прве године Гимназије у Чачку, за свој први роман „Тамо? И назад?“.

Прву награду за инсталацију „Пут од вртића до Библиотеке у нашем Заблаћу“ освојили су предшколци ПУ „Моје детињство“ и „Радост“ вртића у Заблаћу са васпитачицама Сањом Ђокић, Иваном Симоновић и Милом Протић.

DSC_0752

          У категорији „За необјављене збирке“ освојили су ђаци четвороразредне школе „Академик Миленко Шушић“ у Ртима за заједничку збирку песама „Деца пишу срцем“. Свих 16 ученика и један будући првак, са директором школе Драгицом Дојчиновић и учитељицама Светланом Јаковљевић и Оливером Станисављевић, допутовали су на свечаност у Лазаревац, где им је награду уручио писац за децу и председник фестивалског жирија Слободан Станишић.

Fotografija0390

          Из руку председника жирија награде су примиле и Ирена Вучковић, 7. разред, ОШ „Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа, за освојено треће место у категорији „Хумористичка песма-старији узраст“, и Селена Сенић, 8. разред, ОШ „Татомир Анђелић“, треће место за поезију у категорији „Гашин љубавни уздах“.

Fotografija0397l

          У категорији „Хумористичка песма-млађи узраст“ другу награду понела је Дарија Копривица, ученица 5. разреда, ОШ „Милан Благојевић“ из Лучана, а трећу Мина Рајичић, ученица 3. разреда, ОШ „Филип Филиповић“ из Чачка. У категорији „Хумористичка проза-млађи узраст“ другу и трећу награду освојиле су Тамара Јеротијевић, ученица 4. разреда, ОШ „Милинко Кушић“ из Ивањице и Ђурђа Јанковић, ученица 5. разреда, ОШ „Вук Караџић“ из Чачка. Због школских обавеза оне нису могле да присуствују свечаној додели награда, које су за њих преузели чачански библиотекари и биће им уручене у Библиотеци у Чачку