Под слоганом „Нека осмех буде центар свемира!” у Лазаревцу је од 16. До 19. септембра 2019. године одржан 31. Међународни фестивал хумора за децу. Библиотека „Димитрије Туцовић” је и ове године била организатор и традиционално добар домаћин најмлађим ствараоцима Србије и иностранства. Манифестација, која уз мото „Смеха, смеха деци” већ три деценије афирмише стваралаштво младих до 15 година, била је место сусрета ђака, просветних радника и библиотекара са ауторима најлепших стихова и прича за децу. Најмлађи су се дружили са Слободаном Станишићем, Драгомиром Ћулафићем, Горданом Тимотијевић, Виолетом Јовић, овогодишњом добитницом Златног Гашиног пера, Милојем Радовићем и многим другим творцима ликова из читанки.

Библиотекари Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” су са својим талентованим најмлађим читаоцима, учествовали на веселој лазаревачкој смотри и по четрнаести пут освојили награде у разним фестивалским категоријама.

У области ликовног стваралаштва тријумфовали су малишани  Предшколске установе „Радост”, „Гимназион” из Чачка и Градска библиотека, који су за ликовне радове – колекцију „Кутије изненађења” награђени Гашином Златном дипломом. Прву награду за заједнички Плакат освојили су предшколци вртића у Заблаћу са васпитачицама Драганом Урошевић и Аном Илић  и огранак чачанске Библиотеке у овом месту. Поносни добитници прве награде су и предшколци вртића „Бошко Буха” у Чачку, са васпитачицом Милом Протић, као и малишани ПУ „Гимназион”, група „Међедовићи” са васпитачицама Сањом Радуловић, Милицом Глишовић и Славицом Дражовић Перошевић, којима је ово прво, али изузетно успешно учешће на лазаревачком Фестивалу.

За литерарно стваралаштво у категорији Хумористичка прича – млађи узраст, прву награду освојила је Ника Радоњић Ђорђевић, 4. разред ОШ „Др Драгиша Мишовић” из Чачка, за причу „Најчуднија књига на свету”.

Признања ће добитницима бити накнадно уручена на пригодној свечаности 3. октобра 2019. у Заблаћу.