Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ представила је јавности 15. септембра 2014. године портал „Завичајне колекције Чачка“ и дигиталну изложбу „Чачани у Великом рату“ на веб адреси http://www.cacak-dis.rs/zavicajne-kolekcije/. Дигитална „Завичајна колекција Чачка“ је платформа за промовисање целокупног наслеђа које се налази у фондовима Градске библиотеке, којим се унапређује већ препознатљив виртуелни имиџ установе. За промоцију дигиталне изложбе о Чачаним у Великом рату изабран је датум када је 1918. године почео пробој Солунског фронта, у коме су српски војници имали одлучујућу улогу и велике заслуге. Серију ликова из завичајне историје који ће бити престављени у колекцији „отворили“ су Владислав Петковић Дис и Радоје М. Јанковић, два школска друга из чачанске полуреалке где су 1897. године завршили шести разред. Дис је положио живот за част и слободу отаџбине, Јанковић је био активни војник, побуњеник, а потом конзул у Америци и амбасадор у Албанији и писац аутентичних приповедака из ратова, студија и путописа.

Промоција Завичајних колекција Чачка

На подневној промоцији „Чачана у Великом рату“ Даница Оташевић, директор Градске библиотеке, и аутор биографије и материјала који је послужио Богдану Трифуновићу, аутору новог портала, да постави виртуелну изложбу о Радоју Јанковићу, најавила је нове активности установе у представљању завичајног наслеђа. Користећи технолошке иновације,стручност и тимски рад запослених и библиотечке ресурсе, у наредном периоду „виртуелно издање“ имаће Добросав Ружић, Драгутин Иконић, Надежда Петровић, Михаило Константиновић, мајор Драгутин Гавриловић и многи други Чачани. У години када се обележава почетак Великог рата, Градска библиотека ће захваљујући финансијској помоћи Министарства културе објавити монографију о књижевнику, библиотекару, посланику, министру просвете и државном саветнику Добросаву Ружићу (1854-1918), а друге знамените Чачане представиће на сајту установе.

Промоција Завичајних колекција Чачка

Радоје Јанковић (1879-1943) учесник је бурних историјских догаћаја у прошлом веку: Мајског преврата 1903. године, балканских и Првог светског рата у коме је због залагања да се ослободе учесници Солунског процеса и Драгутин Димитријевић Апис изгубио чин мајора и осуђен на 15 година робије. Обимну рукописну и документарну грађу из рата и година дипломатског рада која је од изузетног значаја за проучавање историје и друштвених односа у 20. веку,   поклонила је Градској библиотеци кћерка др Видосава Јанковић, професор енглеског језика у пензији на Филолошком факултету у Београду. Из тезаоставштине издвојена су за виртуелну колекцију до сада непозната и необјављена сведочанства о стању на фронту али и у Врховној команди српске војске, са Крфа, из Петрограда бурне 1917. године, о војводи Живојину Мишићу, размишљања краља Александра Карађорђевића о војној спреми и карактеру вођа, као и предлози за изградњу престоног Београда. Најстарији докуменат је крштеница Радоја Јанковића од 8. октобра 1879. године, следи писмо од 18. августа 1914. писано за време Церске битке, па онда документа која су везана за Велики рат, његова искуства и запажања.

Промоција Завичајних колекција Чачка

Покретањем портала „Завичајне колекције“ намера Градске библиотеке је да прикупи што више доказа и докумената о људима који су учествовали у Првом светском рату и годинама великог страдања и слободе. Истовремено да виртуелно повеже чачанске установе – музеј, архив, галерију – у промовисању завичајне културе и правих вредности.Коришћење дигиталног портала „Завичајних колекција Чачка“ је једноставно и пријатно искуство за све кориснике интернета, јер се приликом изградње платформе размишљало о крајњем кориснику и једноставности коришћења. Са техничке стране портал почива на софтверу отвореног кода Omeka (omeka.org) за постављање онлајн дигиталних изложби. Инсталацију софтвера и његово прилагођавање, превод корисничког и админстраторског интерфејса на српски језик урадио је Богдан Трифуновић. Све објекте и колекције могуће је прегледати у високој резолуцији, са припадајућим метаподацима, док су корисницима на располагању као опције једноставна или напредна врста претраге. Портал „Завичајне колекције Чачка“ подржава најразноврсније врсте докумената, па је у њега могуће укључити и приказати текстуалне документе, дигиталне слике, аудио и видео записе. Модерна решења укључена су и преко опција географског лоцирања докумената на интерактивној мапи, дељење садржаја преко друштвених мрежа једним кликом, додавања ознака за објекте и колекције, итд.

Промоција Завичајних колекција Чачка

У промоцији је учествовао и књижничар Љубиша Ћирковић, који је прочитао одабране текстове који се налазе на порталу.

Промоција Завичајних колекција Чачка