Најмлађи чланови Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“, већ дужи низ година освајају бројне награде на Фестивалу хумора за децу, који се одржава сваког септембра у Лазаревцу у организацији библиотеке “Димитрије Туцовић“.

Чачански библиотекари прате и подстичу рад младих и талентованих стваралаца и најбоље радове шаљу на конкурсе и фестивале.  Награде које на њима освајају најбољи су постицај  младим ауторима, а истовремено и потврда Библиотеци да и даље негује дух читања и лепог писања.

Посебним фестивалским признањем за рад са децом и ове године награђено је Дечје одељење  Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ за  креативне радионице – „Лето у библиотеци 2012“.

У категорији савремене уметничке инсталације награђени су предшколци вртића из Заблаћа. Предшколци из  Прељине добили су награду за илустровани весели буквар.

Гашину  диплому за стваралаштво добили су Анастасија Рогановић, ученица 4. разреда, ОШ „Филип Филиповић“,  за књигу „Писац у мраку“ и Лазар Биорац, ученик 8. разреда , ОШ „Иво Андрић“ из Прањана, за књигу „Под крилима анђела“.

Јована Обрадовић, ученица 4. разреда , ОШ „Степа Степановић“, из Вранића,  награђена је  у категорији „Хумористичка проза“, за приче „Сузе на насмејаном лицу“ и „Моја омиљена дрангулија“

На овогодишњем Округлом столу који окупља библиотекаре Дечијих одељења Србије учешће је узело више од двадесетак библиотекара из петнаест градова, који су дебатовали на тему „Повратак на почетак – препорука за читање“.

Библиотекари Дечијег одељења Јелена Дуковић и Маријана Лазић презентовале су „Лето у Библиотеци 2012“,  као још један успешно реализован пројекат у подстицају повратка деце у библиотеке.

Уједно је одржан и први састанак Секције за дечије библиотеке БДС-а, који ће се као група борити за решавање текућих проблема, унапређење рада и иновација у Дечијим библиотекама.