Издавачка кућа „Пчелица“ поклонила је чачанским основцима несвакидашан сусрет са књижевницом Лидијом Николић, аутором награђиваног романа „Бувље хваталице“ и најновијег „Мамин дневник“ изашлог у Чачку. Књижевно сусретање  око 200 ученика из пет основних школа са писцем организовала је 14. и 15. априла Градска библиотека „Власдислав Петковић Дис“ у  оквиру програма за младе 51. Дисовог пролећа. У овом  занимљивом културном ланцу на велику радост свих,  нашли су се писац, издавач, библиотека и читаоци.

slike-065

       Премијера „Маминог дневника“ била је у понедељак, 14. априла у 13 часова у  клубу Дома културе за 90 ученика основних школа “Вук Караџић“, “Филип Филиповић“ и “Др Драгиша Мишовић“. Лидија Николић је од романа направила представу,  “истргла “ неколико поглавља из свог дневника и у форми монодраме, на уверљив и необичан начин, оживела седамдесете године прошлог века и одрастање ученице седмог разреда једне београдске основне школе.

То је могла да буде девојчица из било ког града, са сличним дилемама и  генерацијским разликама. Слушајући о њеним љубавним јадима и проблемима са наставницима и родитељима, сви присутни су открили колико су им описивани догађаји блиски и поздравили је бурним аплаузом. Старија публика се пронашла  у улози ћерке која одраста слушајући музику “Tirex“-а и носи “бруксерице“, обућу која је обележила генерације тинејџера тих седамдесетих, али и у улози родитеља који на исти начин васпитавају своју децу и дају скоро истоветне примедбе, какве су и сами добијали од својих родитеља.

slike-017slike-043slike-049slike-069

Млади су уживали откривајући како су и пре тридесетак година проблеми  њихових родитеља са родитељима били исти, али и у томе што им је писац и главни актер “Дневника“ Лидија Николић, признала да је роман уствари њен дневник, и “заверенички“  се сложила са њима да  детињство њихових мама и очева није сигурно било баш тако беспрекорно, како би они желели да га  представе својој деци.

На Дечјем одељењу Библиотеке ученици поподневне смене и чланови новинарске секције  ОШ “Танаско Рајић“ из Чачка, заједно са професорком српског језика Наташом Турунташ, направили су интервју са Лидијом Николић, који ће бити објављен у њиховом школском листу. Она им је за узврат, а било је присутно тридесетак   девојчица и само један дечак, извела неколико делова “Дневника“, који су  већ прочитали припремајући се за сусрет.

slike-080slike-104slike-118

     Привилегију да уживају у монодрами и да завире у “Дневник“ Лидије Николић имали су  15. априла ученици ОШ “Свети ђакон Авакум“ у Трнави. Добродошлицу гошћи пожелели су Данијела Лазовић, Јована Павловић, Кристина Симовић, Јована Ђуричић и Илија Марковић, ученици четвртог, петог и шестог разреда, и професорка српског језика Мила Мутавџић, кратким сценским извођењем једне од прича из збирке “Бувље хваталице“ за коју је Лидија Николић 2012. године добила награду “Политиног забавника“. У препуној учионици реплике из “Маминог дневника“ прекидао је гласан смех и буран апалуз којим су ученици показали колико им је штиво блиско, а после програма су стидљиво признали писцу да и сами исто мисле о својим наставницима и родитељима, и пожелели да што пре прочитају књигу. Одушевљено су поздравили то што им је ауторка на растанку за  школску библиотеку  поклонила по примерак “Бувљих хваталица“ и “Маминог дневника“.

IMG_3382IMG_3399IMG_3401IMG_3426IMG_3433

  Лидија Николић је аутор три збирке прича: “Нећу више да лажем“, “Анино животињско царство“ и “Бувље хваталице“, као и романа “Мамин дневник“ чији је издавач кућа “Пчелица“ и поклонила ову чачанску промоцију, и тако обогатила програм за младе овогодишњег “Дисовог пролећа“. Библиотека на Дечијем одељењу и у својим огранцима већ има њене наслове, а гошћа је поклонила још примерака “Дневника“ и “Бувљих хваталица“. Како Лидија Николић не пише само за децу већ и за одрасле, њени наслови су  познати читаоцима Одељења за одрасле, где посебно интересовање изазива дело “Осећања. О сећања“, монографија познате трагичне музичке уметнице Маргите Меги Стефановић, чији је још један примерак ауторка поклонила свом чачанском домаћину.