Љубитељи поезије имали су прилику да се у четвртак, 9. маја 2013. године у Галерији Народног музеја сусретну са младим „Дисовцима“ – Владимиром Стојнићем, Бојаном Васићем и Мирком Јовановићем. Књижевно вече било је посвећено  њиховом стваралаштву, али и првим збиркама поезије које су штампане у оквиру едиције „Токови“ чији је издавач Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у Чачку.

Picture-091

Ово друштво младих песника већ увелико јесте део савремене поетске сцене, а „изашло“ је из Дисовог конкурса за рукопис за прву књигу. Конкурс за младе ауторе до 31 године старости постоји од 1979. године, када је додељена прва награда за најбољи необјављени рукопис. Током традиције дуге 35 година Градска библиотека помогла је у личној и професионалној афирмацији младих уметника. Објавила је њихове награђене збирке песама  и тиме отворила пут ка даљем усавршавању и промоцији тек откривених талената. Да је едиција „Токови“ нашла своју потврду на књижевној сцени Србије доказ су многи награђени песници који су данас афирмисани ствараоци. Едиција „Токовиизнедрила  је Живорада Недељковића, Јована Поповића, Јелену Радовановић,  Драгана Радованчевића, Бојана Васића и многе друге који су прво признање добили у Чачку. Данас су они признати песници и добитници других књижевних награда за поезију.

Picture-043Picture-075

Збирка „Време се завршило“ је 2008. године Владимира Стојнића извела из анонимности и представила као даровитог младог песника чији се таленат огледао у разноврсним аспектима, од стишаности песничког гласа и зачудне песничке имагинације до наклоности ка метафизичком поимању света. Поезију, кратке приче, есеје и књижевне приказе објављивао је у бројним домаћим и регионалним књижевним часописима, дневним листовима, антологијама и зборницима. Песме су му преведене на пољски, француски и енглески језик. Објавио је књиге песама: „Време се завршило“, „Фотоалбум“ и „Позив на саучесништво“. Приредио је антологију нове српске поезије „Простори и фигуре“.  Са Владимиром Ђуришићем приредио је књигу изабране младе српске поезије „Van, tu, free“. Уређује интернет часопис за савремену поезију „Агон“ као и поетски блог „Јуродиви“.

Picture-092Picture-088

Бојан Васић је  2009. године добио плакету „Млади Дис која је установљена 2003. године, када је и уведено правило да песник не може имати више од тридесет  једне године старости, управо онолико колико је Дис имао када је 1911. године објавио прву књигу „Утопљене душе“.  Васић је ушао на велика врата српске песничке сцене објављивањем збирке „Срча“ као 28. књиге у едицији „Токови“. Следеће године је за исту збирку добио и „Матићев шал“.  У претходне две године објавио је две књиге песама: „Томато“ (2011) и „Иктус“ (2012) у оквиру самиздат едиције „Cache“.

Picture-062

Млади песници су се публици представили својим најновијим песничким опусом, а у другом делу вечери промовисана је књига „Каменолом“ Мирка Јовановића. Пославши рукопис под шифром „Константин Камен“ на прошлогодишњи конкурс за прву песничку збирку и поставши „Млади Дис“ 49. Дисових свечаности, Мирко Јовановић је „изашао из делте Тишине“ и „бацио се у излог живота“.  „Каменолом“ је изашао као 31. књига „Токова“ и већ је промовисана у песниковом граду – Старој Пазови. Јовановић је публици на необичан начин представио своје виђење поезије, упоредивши је са Земљописом, а Љубиша Ћирковић је прочитао одломак из рецензије Васе Павковића за књигу „Каменолом“.

Picture-097Picture-105

Бројна публика се синоћ сусрела са младошћу и поезијом, са њиховим чарима, раскошима, успесима и надањима. Музика и поезија су једна душа, позивају се једна на другу, подражавају једна другу, служе једна другој, па је ово поетско вече улепшао и Никола Радовић, млади чачански музичар и кантаутор који је извео песме „Псеудоблуз“ и „Молитва“.