brankoБило шта да су после Другог светског рата посленици културе из Чачка мислили да раде, обраћали су се земљаку Бранку В. Радичевићу. Бранко је био чачанска испостава у Београду кад се подизао споменик песнику Дису 1958. године, па када је песник „Утопљених душа“ добио своје „Пролеће“ 1964., када је Градска библиотека постала библиотека Владислав Петковић Дис 1998. Бранко В. Радичевић промовисао је Драгачевски сабор трубача, Меморијал „Надежда Петровић“, „Дисово пролеће“, отварао саборе, манифестације, писао у београдској штампи о Чачанима, Деветацима, прошлости, сковао реч „крајпуташи“, бележио сујеверице и друге речи, долазио кад год је требало, кад је било и тешко, и лепо.

Рођен је 14. маја 1925. године у Ивањичком сокаку у Чачку као шесто дете Велимира и Косаре Радичевић. У свет књижевности отиснуо се већ 1945. године с књигом „Сутонски дани“ штампаноj у родном граду где је радио већ као новинар, а потом, све до смрти 2001. године, потписује око 70 књига поезије, романа, приповедака, прича, народних умотворина. Његова дела често су била превратничка, уносила су нове таласе и преокрет у српску културу, често самим именом: „Војничке песме“, Вечита пешадија“, „Плава линија живота“, „Земљосанке“, „Бела жена“, „Србија“, „Са Овчара и Каблара“…Посебно је будно праћено Радичевићево величање српских јунака из Великог рата када настаје и реч „крајпуташ“, јуначке и земаљске песме обједињене у књизи „Земља“, која је објављена 1954. године.

О завичају који је карактерна особина, центар света, завичнији од свих завичаја, Бранко В. Радичевић, познат Чачанима и као Мачиста, како се потписивао једено време, говорио је све најлепше. Бранко је за песника Диса написао да је „Песник прејаких песама. Читан, али – непрочитан“. То се исто може рећи и за њега. Обимно и разноврсно дело Бранка В. Радичевића још није прочитано и вредновано, српска култура и књижевност нису још почеле да одужују дуг према овом књижевнику.

Први корак учинили су протекле године Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Институт за књижевност и уметност у Београду организовањем научног скупа о поезији Бранка В. Радичевића у оквиру 52. Дисових свечаности, а поводом 90 година од рођења. Зборник радова које потписују: др Радивоје Микић, др Јован Делић, др Драган Хамовић, др Бојан Јовић, др Александар Милановић, др Бранко Златковић, др Јелена Панић Мараш, др Милица Томић, Никола Маринковић, мр Владимир Димитријевић, Миломир Гавриловић и Владета Бајчета, излази из штампе у оквиру програма 53. Дисовог пролећа. Објављивање зборника радова „Поезија Бранка В. Радичевића“ омогућило је финансијском помоћи од сто хиљада динара Јавно предузеће ПТТ саобраћаја „Србија“.

Овог пролећа Бранко В. Радичевић враћа се поново међу Чачане, у завичај. Уочи 91 рођендана великог песника, у петак, 13. маја 2016. године, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организује промоцију Зборника у малој сали Дома културе у 19 часова. О књизи говоре: др Драган Хамовић, приређивач зборника, Владимир Димитријевић, Никола Маринковић и Даница Оташевић. Стихове Бранка В. Радичевића казује Слободан Николић. Београдска промоција заказана је за 19. мај у 12 часова у Институту за књижевност и уметност.