Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” била је домаћин 16. стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Србије – БИБЛИОНЕТ 2022 који одржан у периоду од 8. до 10. септембра. Овогодишња тема „Библиотеке и доживотно учење” окупила је око 170 библиотечко-информационих стручњака из Србије, али и из региона. Интересовање учесника за ову тему показује да су библиотеке глобално препознате као најважније установе за развој и популаризацију културе читања, значаја и универзалне доступности књига и друге грађе важнe за формално и неформално образовање. Како би одговориле на ове високе захтеве и биле спремне да испуне образовне потребе корисника у свету у којем су промене свеобухватне и све брже, оне и саме морају бити отворене за непрекидно усвајање нових знања и вештина.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Програм је започео интонирањем химне „Боже правде” у извођењу Хора „Слово љубве”, а током свечаног отварања поздравне речи упутили су: виши саветник Министарства културе и информисања др Младен Весковић, председник Заједнице матичних библиотека Србије и управник Народне библиотке Србије др Владимир Пиштало, помоћник градоначелника Чачка Мирослав Петковић и директор Градске библиотеке Чачак др Богдан Трифуновић. На Међународни дан писмености, 8. септембра додељена је Награда „Ђура Даничић” за 2021. годину библиотекару саветнику Даниели Скоковић.

О томе да постоји свест о потреби и значају константног стицања нових знања и да доживотно учење даје зрелост једном друштву, говорио је у врло инспиративном излагању др Младен Весковић, виши саветник МКИ. „Ван већих акдемских центара грађанима који су спремини на целоживотно учење библиотеке су главни савезници у томе”, казао је господин Весковић.

Град Чачак препознаје Градску библиотеку као важног чиниоца културног живота и едукативног развоја. Њен значај посебно истиче у органзацији различитих садржаја за све генерације имајући у виду и то да ће Чачак наредне године бити и прва национална престоница културе. „Дошли сте у град културе, град спорта, град честитих људи, и надам се да ћете се лепо осећати у њему и да ћемо бити добри домаћини. Ипак не замерите ми, што морам рећи да се налазите у најлепшој библиотеци у Србији.  Ова зграда није лепа због зидова, већ због вредних и пожртвованих људи који раде у њој, целог тима који се сваки дан труди да нашим суграђанима пружи све што им је потребно и што се очекује од једне овакве, модерне библиотеке”, рекао је помоћник градоначелника Мирослав Петковић.

Библионет је скуп који се одржава у оквиру манифестације Дани матичних библиотека Србије, и извршни организатори осим Заједнице су и Народна библиотека Србије као и библиотека домаћин за ту годину. „Чини ми се да су све претходне теме скупова обухваћење у овогодишњој теми ‒ доживотно учење, а амерички писац Исак Асимов је рекао да је једино образовање самообразовање”, казао је др Владимир Пиштало закључујући да се формално образовање људи употпуњује целоживотним учењем које подстичу библиотеке, тако да су оне место истине и место промене.

Пре него што се у име домаћина Библионета 2022 обратио директор чачанске Библиотеке др Богдан Трифуновић, учесници скупа су имали прилику да погледају кратак документарни филм о најстаријој установи културе у граду на Западној Морави. „Очекујемо да ћемо у наредна два дана једни од других учити, да ћемо размењивати искуства и мишљења, дискутовати и са скупа понети корисне информације, као и инспирицају да чинимо на својим радним местима и у професионалном окружењу неопходне промене које нас чине релевантним установама за 21. век”, у свом поздравном обраћању нагласио је директор Трифуновић.

Награда „Ђура Даничић” додељује се појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе Републике Србије. Он је био личност која је оставила неизбрисив траг у библиотекарству и у укупној српској култури због чега се Награда додељејује за допринос развоју библиотекарства и културе у целини. Овогодишњи лауреат је Даниела Скоковић, библиотекар саветник у Народној библиотеци Пожега. Образложење је прочитала Јасмина Нинков, члан жирија који су још чинили Селимир Радуловић и Соња Шуковић. У Образложењу се наводи да је Даниела Скоковић својим личним примером подигла углед библиотечке професије и тиме допринела да Библиотека у Пожеги постане истински дом културе и угледна кућа препознатљива у региону и свету. Потом је  госпођа Нинков уручила повељу добитници Награде која је врло инспиративан и емотиван говор закључила речима: „Уз осећај поноса и захвалности за добијену Награду тренутно је само већи мој осећај одговорности.”

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Током два дана БИБЛИОНЕТА 2022 присутни су могли да прате четири предавања по позиву и излагања аутора радова кроз две радне сесије. Осим радног дела, на скупу су били организовани и различити садржаји: стручно вођење кроз највећу јавну библиотеку под једним кровом у Србији, састанак школских библиотекара МО са представницима ИЗУМ-а из Словеније, организовани обилазак занеменитости Чачка са туристичким водичима, представљање романа „Петља” Дејана Алексића, програм у коме је учествововао музички састав „Поко Рубато”.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Трећег дана организован је излет у Овчарско-кабларску клисуру, крстарење језером Међувршје, посета манастиру Никоље и Природњачком музеју у Овчар Бањи. Осим квалитетних излагања, стручних разговора и размене искустава из праксе овај Библионет ће бити упамћен и по добром дружењу, новим познаствима и умрежавању библиотекара.