Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је већ другу годину чланица мреже 100 јавних библиотека Европе, окупљених око Europeana Awareness Best Practice Network, а под покровитељством Europeana Awareness пројекта.  Захваљујући донацији од стране пројекта, као и Бил и Мелинда Гејтс фондације, велики број библиотекара из Грчке, са Балкана и из целе Европе окупио се током 9, 10. и 11. децембра у Атини, на другој „Future Library 2013“ не-конференцији. Овај интересантан и необичан концепт стручног скупа, који пре треба разумети као другачији приступ дељењу информација, искустава и знања међу колегама, него као негацију традиционалне библиотеке, организован је под покровитељством Ставрос Ниархос Фондације, Грчка, са циљем да инспирише библиотекаре различитих нивоа да се боље припреме за промене у струци и у библиотекама као јавним центрима окупљања заједница у којима послују.

Захваљјујући донацији Europeana Awareness, виши библиотекар Богдан Трифуновић из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ имао је прилику да учествује на не-конференцији као излагач, са темом која се бави правним и организационим проблемима библиотека у процесу дигитализације и дигиталног чувања аудио-визуелне баштине. Он је на практичним примерима дигитализације видео архива локалних медија (две телевизије) и успостављеног јавно-приватног партнерства библиотеке и медијских кућа, истовремено показао могући пут да се у условима ограничених средстава покрене знатна иницијатива коју за сада једино чачанска Библиотека спроводи, и препреке на том путу које установе могу очекивати. Презентација приказана у Атини доступна је на овој адреси.

Danijela Skokovic i Bogdan Trifunovic

Поред неколико панела на којима је учествовало укупно 55 говорника, укључујући и представницу јавне библиотеке из Јагодине, организатори и волонтери су се потрудили да обезбеде динамичан и богат програм за све учеснике. У оквиру тог програма група библиотекара имала је прилику да посети и градилиште нове националне библиотеке у Атини и зграде Опере. Овај пројекат вредан 550 милиона евра финансира Ставрос Ниархос Фондација. Истог дана посећена је и тзв. Медијска лабораторија (Media Lab) у једној јавној библиотеци у Атини, што је нови простор намењен младим корисницима и њиховим креативним потребама у музичком, ликовном, едукативном и другом смислу. У Грчкој је већ отворено десетак ових лабораторија и оне се финансирају искључуво преко донација које су претходних година вредни библиотекари у Грчкој обезбедили, а пре свих градске библиотеке у Верији, идејног творца мреже „Будућа библиотека“ и добитника награде Бил и Мелинда Гејтс Фондације 2010. године у вредности милион долара, за најбољи иновативан пројекат јавних библиотека света.

bog-atinamedia-lab