У оквиру програма сталног стручног усавршавања, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је од септембра до децембра 2015. године организовала пет акредитованих семинара. Општа знања из управљања конфликтима, подстицања читања код младих, дигитализације библиотечке грађе и каталогизације монографских публикација, стекло је укупно 117 библиотекара, књижничара, професора, школских библиотекара и директора општинских библиотека и школа из Моравичког округа.

DSC_0033

Осим врло успешног семинара „Подстицање читања код деце и младих“ о коме је већ било речи, у Регионалном центру одржан је семинар „Каталогизација монографских публикација: основе и скраћени библиографски опис“ за 33 школска библиотекара. У неопходна знања из струке упутила их је Тања Тасић, библиотекар Народне библиотеке Србије.

DSC_0045

У петак, 27. новембра у Библиокутку Градске библиотеке одржан је четврти по реду семинар под називом „Управљање конфликта у библиотекама: у сусрет стварању ефикасног радног окружења“. Предавање библиотекара Библиотеке Матице српске из Новог Сада, Јелене Јовин, пратило је 20 полазника, међу којима су били директори општинских библиотека из Округа, две чачанске основне школе и библиотекари општинских и школских библиотека.

DSC_0068DSC_0084

Семинар под називом „Шта после скенирања?“ на коме су предавачи били др Богдан Трифуновић и Александар Вукајловић, библиотекари Центра за дигитализацију чачанске библиотеке, отпочео је али и затворио овај едукативни циклус. Након обуке у Чачку 25. септембра, домаћин овог семинара била је Библиотека општине Лучани у Гучи. Предавање је одржано 1. децембра у згради Начелства. Сви полазници су стекли 6 бодова, а размена искуства из стручне праксе је била посебно значајна за нове школске библиотекаре.

DSC_0097DSC_0104

Одржани семинари испунили су циљ и дали очекиване резултате, а то су унапређење стручних и практичних знања из библиотечке струке.