Градска библиотека у Чачку је 10. марта обележила 173 рођендан. Током свог рада и развоја мењала је називе и израсла у једну од најсавременијих и највећих јавних библиотека у Србији. Од 1998. установа носи име завичајног песника Владислава Петковића Диса, рођеног 10. марта 1880. у Заблаћу код Чачка, а трагично страдалог 1917. у Великом рату.

Од 2019. године Библиотека има нову зграду у којој успешно, упркос тешкој прошлој години, послује. У протеклом периоду, у којем је пандемија изазвана вирусом корона променила начин живота и рада свих, није било лако неометано обављати посао. Ипак, резулатати пословања чачанске Библиотеке говоре у прилог томе да су запослени успели да се ухвате укоштац са новонасталом ситуацијом, а ретроспективу 2020. године ‒ све важне активности, програме, пресељење огранка у нов простор и рад са корисницима у измењеним околностима кроз динамичну презентацију приказао је директор установе др Богдан Трифуновић.

„Иако је 2020. година била другачија и тешка, она није била година за заборав. Много тога се догодило, изменило у раду, али и много тога научилоˮ, између осталог је казао директор Трифуновић.

Градоначлник Чачка Милун Тодоровић се осврнуо на значај који Библиотека има за све Чачане и да је њеним пресељењем у нов простор коначно досањан сан многих суграђана.

„Градска библиотека има заиста широку лепезу услуга, а колико је друштвено одговорна показала је формирањем Отворене библиотеке у привременој ковид болници Плава хала у Атенициˮ, закључио је Тодоровић. На крају обраћања градоначелник је обећао још већу подршку Града и пожелео добро здравље свима

Након посете Библиотеци Матице српске чачанска Библиотека је прва коју је нови в. д. управника Народне библиотеке Србије, писац Владимир Пиштало посетио, а током боравка у Библиотеци обишао је и сва њена одељења. Том приликом је приметио да је поред савременог простора и сваког детаља о коме се водило рачуна, у овим тешким околностима установа нашла своје место, како и доликује имену које носи.

„Дуго је Дис био човек коме је учињена неправда, а једним делом захваљујући чачанским библиотекарима и Дисовом пролећу та неправда је исправљена. Са друге стране Дис стоји изнад вас као заштитникˮ, рекао је Пиштало.

Важан сегмент програма поводом обележавања Дана установе чине доделе признања и књига читаоцима године. У Одељењу за децу и младе овај епитет су понели: Милан Ћуковић, Сара Ћирић, Петар Мијушковић, Лазар Вуковић и породица Рајић.  А у Позајмном одељењу за одрасле награђени су: Лука Луковић, Милица Марковић, Мирослав Богдановић, Гордана Армуш и Братислав Радовановић.

Током програма публика је уживала и у сцени из комедије „Сумњиво лицеˮ и комаду „Киријаˮ у извођењу новооснованог Омладинског позоришта „Морава театарˮ, које води глумац Владимир Јоцовић.