Књига је окупила на једном месту 5.фебруара 2014.године неколико генерација житеља Заблаћа које везује иста школа, звучног имена „Владислав Петковић Дис“, али и Библиотеку која носи песниково име. У школској трпезарији по седми пут додељене су награде најбољим читаоцима огранка Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, а за програм су се побринули  библиотекари Даница Оташевић, Дубравка Илић и Владимир Симић уз помоћ предшколаца и ученика  другог разреда са учитељицом  Биљаном Стојанић.

slike-072

   Бајка у бајци најадекватнији је назив онога што се дешавало у Основној школи   песника Диса и за сваку је похвалу.  У огранку је уписано 431 читалац, а они су у прошлој години прочитали 10.921 књигу и сликовницу. То је демант да деца не воле да читају.

slike-013

Фонд од пет хиљада књига обогаћен је са 730 нових наслова од чега је најмлађима опредељено око 250 сликовница. Иако сви чланови огранка у Заблаћу могу да понесу титули „нај-читалац“, избор је пао на неколицину. Награђени су књигама Јефимија Јовановић, ученица другог разреда,  Милош Шулубурић, ученик петог разреда, и породица Јанковић која цела чита, мајка Адријана, петогодишња Марија и школарац Вања.

slike-016

       Будући прваци са васпитачицама Маријом  Новчић и Слаћаном Ћуковић имали су премијерни јавни наступ  с песмом „Пусти бригу, узми књигу“ који је награђен аплаузом. Појединачно су рецитовали Никола Драговић, Ђорђе Пауновић, Никола Поповић, Ања Огњановић и Тамара Јанковић.

slike-018slike-035slike-043

      Јунаци свечаности свакако су  били ученици другог разреда који су извели двадесетоминутну представу „Бајка у бајци“ коју је припремила учитељица Биљана Стојанић. Мали глумци заслужују све похвале, а  бројна публика била је задивљена њиховим наступом и драмским улогама. Настојања Библиотеке да децу васпитава на правим вредностима, да им књига буде најбољи друг, у Заблаћу, у сарадњи са васпитачима  и наставницима, као и родитељима,  добија плодно тло и велики је улог за будућност.

slike-050slike-069