Дечја недеља у Градској библиотеци започета је низом посета и активности које промовишу књигу и читање и дају одговор на питање „Шта детету треба да расте до неба?” што је и слоган овогодишње манифестације која се дуги низ година у Србији обележава прве недеље октобра. Међу садржајима које су планирали библиотекари Одељења за децу и младе издвојила се и једна посве необична промоција „Пас који воли књиге”, а која је одржана у среду, 5. октобра у чачанској Библиотеци.

Иако је уобичајено да на промоцијама о књигама говоре њихови аутори или издавачи, сарадници и критичари ретко се догађа да се пред публиком појави сам главни лик, а управо то се догодило на представљању публикације за децу Горана Марковића „Арчи,  пас који воли књиге”. Верни пријатељ и пратилац аутора, пас Арчи је на одушевљење предшколаца из вртића „Радиша Поштић” и предшколске установе „Гимназион” био један од гостију. О књизи су говорили аутор Горан Марковић, сарадник ИК „Пчелица” Маја Кораксић и уредник ове издавачке куће Бојана Јовановић.

Предшколце је у несвакидашњу причу о Арчијевој везаности за књиге увела библиотекар Маријана Лазић, нагласивши да ово није прво издање које Арчија смешта на штампане странице.

О томе како је књига настала и да је то својеврсна посвета деценији дружења са лабрадором говорио је аутор Горан Марковић. Илустрације које верно дочаравају пријатељство, оданост животиња и љубав према књигама рад су Алексе Јовановића.

Поруку о стрпљењу и емпатији, разумевању и подршци, наводећи анегдоте из свакодневног живота са Арчијем, предшколцима су пренели и други учесници програма. Емитован је и кратак филм, у којем су неки од тих тренутака и забележени, а пројекција је посебно привукла пажњу деце.

Ова промоција је била одлична увертира у све оно што чачанске предшколце и основце очекује током целог месеца у Градској библиотеци, јер Дечја недеља традицинално прерасте у Дечји октобар. Одељење за децу и младе је за само прва четири дана угостило више од 350 малишана.