Представљање збирке кратких прича „Антипедагогија” аутора Миодрага Даниловића одржано је у петак, 18. јуна, у дворишту Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Књига је објављена 2020. године у издању Графопринта из Горњег Милановца. Обимом невелика, ова збирка садржи 15 независних прича, класификованих у три циклуса, чији наслови указују на извесну тематску повезаност у оквиру сваке целине („Иза школе”, „Са пута” и „У граду”).

Поред аутора у програму су учествовали Емилија Караџић, графички дизајнер штампарије и издавачке куће Графопринт и Милан Громовић, истраживач сарадник на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. На самом почетку програма Миодраг Даниловић је поздравио публику и прочитао причу „Пљачкаш киоска”, а након краћег упознавања са његовом богатом професионалном биографијом, Емилија Караџић се укратко осврнула на сарадњу са њим, графичком решењу за изглед корица и искуству рада на овој публикацији.

У свом обраћању, песник и есејиста Милан Громовић се похвално изразио о  „Антипедагогији” истичући да ово литерарно штиво универзализује лично искуство младости кроз сећања, али да је аутор успешно успоставио интерактивну везу између читаоца и дела, не дозвољавајући да херметична форма, као једна од главних одлика постмодернистичке књижевности, превлада у односу на јасноћу текста. Критички анализирајући збирку, Громовић је споменуо и успешно изграђени семантички троугао на релацији простор, време и звук, уз закључак да готово свака прича појединачно може имати и катарзично дејство на читаоца.

Кроз разговор са Миодрагом Даниловићем публика је имала прилику да чује колики утицај је популарна култура имала на формирање његове личности, интересовања, па самим ти и склоности ка писању, истичући да му је посебно занимљив однос човека према идеологијама, те да се то може осетити и у причама. Даниловић је напоменуо да су његови будући планови усмерени ка сређивању рукописа нове књиге, која је у фрагментима излазила у локалном листу „Таковске новине” у Горњем Милановцу, а да се поједини делови новог текста могу тумачити као коментар на одређене епизоде из „Антипедагогије”. У току програма аутор је посетиоцима прочитао још две приче из књиге: „Слике воде броде до слободе“ и „Ајкула у потопљеној кући”.

Ова промоција је први у низу програма које чачанска Библиотека планира да организује у овом пријатном простору у оквиру својих летњих активности.