Представници Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ били су 10. априла  2014.године гости Филозофског факултета у Нишу.  Чачанску Библиотеку и Факултет спојили су најпре Владислав Петковић Дис и Бранко Миљковић, као и песничке награде које носе  имена ова два значајна српска  песника, потом млади аутор Озрен Петровић који је 2003. године понео награду „Млади Дис“ и добио  књигу  „Пролазно доба“, али  и Милица Вучковић са наградом за есеј о Дису на прошлогодишњем конкурсу. Владислав Петковић Дис  је један од Миљковићевих „Седам мртвих песника“, а у песми Бранко каже, можда баш Дису,  „Ако смо пали били смо паду склони“/ Овде је ноћ што се животу опире“, одговор бунтовног Миљковића на Дисов стих „То је онај живот где сам пао и ја“…

Picture-1281

        Поетско вече на нишком факултету отворио је глумац Милош Цветковић Дисовом песмом „Међу својима“, док је декан др Горан Максимовић истакао књижевне вредности два песника који нису били савременици, али су превратнички  унели нове вредности и метафоре у  поезију свог времена и имали бројне следбенике све до данашњих дана.

Picture-1276

Професор Максимовић је нагласио и како две установе, једна из области културе, друга образовања, могу да сарађују и свака на свој начин негује традицију, праве вредности и унапређује културу.  Директор Градске библиотеке  Даница Оташевић, која је организатор Дисових свечаности већ 51. годину, казала је да су срећни  песници, попут Диса и Миљковића, о којима завичај на достојанствен начин  брине. Град Ниш од 1971. године организује Дане Бранка Миљковића, а награда се додељује за најбољу књигу савременог песника, а град Чачак Дисову награду даје за животни опус. Професор и књижевни критичар Јован Пејчић говорио је о рефлексијама поезије Диса и Миљковића на генерације песника и о једином Дисовом кратком боравку у Нишу крајем 1914. године пред одлазак на дужност ратног извештача из Браничевског округа.

Picture-1287Picture-1313

       Бројној публици представљен је филм „Дис и његова Пролећа“,  а излагања је пратила богата видео презентација о овој дуговекој манифестацији и породици Петковић. Библиотекар Марија Радуловић казивала је делове из Дисовог говора у  српској колонији  у Пти Далу у Француској из 1916. године о страдању и патњи  народа при повлачењу кроз Албанију у Великом рату, а водитељ промоције била је Милица Вучковић, награђени есејиста. Градска библиотека поклонила је нишком факултету књиге из своје разноврсне и богате продукције, а поклоне су добили и љубитељи поезије два песника који су испунили свечану салу Филозофског факултета до  последњег места.

Picture-1329