Градска библиотека “Владислав Петковић Дис” је у јуну 2010. године постала пуноправна чланица COBISS.SR система (Кооперативни онлајн библиографски систем и сервиси), у мрежи 125 библиотека Србије. Основна одлика овог система, који своје корене вуче још из времена умрежавања библиотека Југославије крајем 80-их година двадесетог века, представља узајамни електронски каталог библиографских информација о књигама и другим публикацијама из фондова библиотека Србије које су чланице COBISS.SR мреже. Узајамни електронски каталог подразумева могућност претраживања свих 125 локалних каталога са једног места, путем интернета. Тренутно узајамни електронски каталог садржи преко 2.220.000 записа и представља највећи електронски каталог у земљи, који је могуће претраживати путем интернета. Корисницима је омогућено да претражују свих 125 каталога чланица или да, према потреби, своје претраживање ограниче на одређене библиотеке, врсту грађе, језик, итд.

Захваљујући вредном раду наших колега каталогизатора, Градска библиотека Чачак је, као једна од најмлађих чланица мреже, у петак 19. новембра 2010. године похранила свој десетхиљадити запис у електронском каталогу. У веома кратком временском периоду деветоро стручних радника Библиотеке прошло је неопходну обуку у Народној библиотеци Србије за стицање потребних знања и лиценце за рад у COBISS окружењу, што је омогућило да се за свега неколико месеци можемо похвалити завидним бројем од 10.000 записа. Каталогизатори настављају свој рад, ка постављеном циљу уноса свих публикација нашег фонда у електронски каталог, од којих ће оне које постоје у дигиталном облику (захваљујући дигитализацији књига, новина, часописа, разгледница и остале библиотечке грађе у нашој установи) бити директно повезане са њиховим записима у каталогу, што корисницима омогућава највећи степен интеграције информација и њиховог коришћења у интернет окружењу.

Електронски каталог Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис” налази се на адреси http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?command=CONNECT&scri=cyr&base=70850. Са нашег сајта довољно је да у главном менију уђете у део “Водич за кориснике” и одаберете први линк. Након тога отвара се интерфејс COBISS.SR система, где је могуће одабрати више врста претраге информација по наслову дела, имену аутора, години издања, кључним речима и називу издавача, као и могућност да се претрага ограничи на одређени језик, врсту грађе или писмо. Библиотека у Чачку је у овој почетној фази изградње електронског каталога нагласак ставила на монографске публикације из фонда Позајмног одељења за одрасле читаоце, док ће се касније обрадити и фондови Завичајног, Научног и Дечјег одељења, као и фонд Одељења часописа.