Аристотел је још давно у свом делу „Политика” записао да музика има моћ да обликује карактер, схвативши да баш ова уметност може највише утицати на младе, на формирање њихових интересовања, креативности, животног стила итд. Вођени овом мишљу, али и искуствима појединих успешних примера праксе из библиотека Европе и Америке, чачански библиотекари реализовали су по први пут летњу музичку радионицу за средњошколце.

У периоду од 13. до 16. августа осморо младих Чачана похађало је радионицу гитаре „Сви смо ми помало уметници” коју је водио Ненад Маринковић.

Циљ овакве радионице, али и уопште музичких сусрета у Библиотеци је повећање нивоа музичке и опште културе код младих, као и упознавање полазника са основама музичке теорије, техникама свирања класичне гитаре и њихова примена у модерној музици.

Полазници су током пет сусрета увежбавали две старе инструменталне етно композиције, а редовним доласком и активним радом успели су да науче захтевне непарне ритмичке фигуре, мелодијске линије, хармонију и целокупан аранжман композиција што ће и јавност моћи да чује 11. септембра, на завршној манифестацији „Лето у Библиотеци 2019”.