Изложба „Ко некад у осам” отворена је у петак, 27. септембра 2019. године у Галерији Градске библиотеке у Чачку. Годинама уназад Библиотека је укључена у обележавање Дана европске баштине, а овогодишња тема „Уметност и забава” посебно је инспирисала запослене да оживе успомене Чачанима и упознају нове генерације са видовима забаве која се одвијала у Дому ЈНА шездесетих година 20. века.

Крајем 1962. године изграђена је зграда намењена Дому ЈНА у Синђелићевој улици, где се педесет и седам година касније, у адаптиран и реконструисан простор, уселила Грдска библиотека „Владислав Петковић Дис”. Велико интересовање грађана за нову кућу најстарије установе културе у Чачку и посета суграђана и корисника током протеклих месеци оживела је многе лепе успомене који се везују за период када се у Дому ЈНА одвијао богат културно-забавни и рекреативни програм.

То је подстакло ауторе изложбе др Богдана Трифуновића и Марију Радуловић да што детаљније истраже и сазнају како је изгледала забава средином прошлог века у овом простору и граду на Морави. Испоставило се да нема много сачуваног материјала и архивске грађе, те је тим поводом, 17. септембра у просторијама Библиотеке, организован Дан прикупљања сећања на Дом ЈНА и забаву у Чачку. Уз помоћ сакупљеног материјала и других документа било је могуће реализовати идеју и направити изложбу. Народни музеј у Чачку је уступио предмете из властите збирке који се везују за период шездесетих година прошлог века, Међународни историјски архив у Чачку је отворио свој фонд архивске грађе, који се такође везује за тај период и седамдесете године.

Драган Ђоловић, некадашњи референт за културно-уметничке активности у Клубу Дома, у периоду од 2000. године па до његовог гашења, оживео је успомене и подсетио на значај некадашњег Дома ЈНА, различите секције, клубове, активности, књижевне програме, музичке вечери, филмске пројекције, позоришне представе, спортска такмичења и још много других активности које су се одвијале под овим кровом. „Било је то време добре и успешне сарадње војске и грађана, време кога се треба сећати и сачувати успомену. Све честитке колективу Градске библиотеке на иницијативи и преданом раду, са жељом да наставе”, казао је господин Ђоловић.

Изложбу „Ко некад у осам” између осталог чине девет плаката, четири увеличана оригинална плаката који илуструју догађаје шездесетих година, осам увећаних фотографија које попут времеплова враћају у тај период и буде најлепше успомене. За дизајн плаката био је  задужен академски грфичар Зоран Јуреш. Изложен је и грамофон и плоче више музичких састава, пројектор, фото-апарат, костимиране лутке, так за билијар и др. Такође, посетиоци су могли да погледају и фотографије из тог периода и виде и чују казивања наших суграђана у оквиру видео-записа. „Постоје два куриозитета везана за ову изложбу, први је да аутори нису ни били рођени у периоду коме је поставка посвећена, а други је тај да практично не постоји ниједна званична фотографија Дома ЈНА када је усељен у овај простор, те нас је то додатно инспирисало да се посветимо истраживачком раду и прикупимо што више грађе која би нам приближила то време” рекао је др Богдан Трифуновић, један од аутора изложбе. Господин Трифуновић се осим поменутим установама културе захвалио и појединцима: Зорану Бранковићу, Драгану Ђоловићу, Даници Оташевић, Снежани Шапоњић Ашанин, Ивани Ћирјаковић, Горану Давидовићу, свим суграђанима који су за Дан сећања и наредних дана уступили фотографије и испричали занимљивости о Дому ЈНА и свим пензионисаним војним лицима, редовним официрима, цивилним лицима запосленим при Дому ЈНА, чланицама Клубу жена који је постојао у оквиру овог Дома, медијским кућама „Чачански глас”, Телевизији Галаксија 032 и осталим медијима, као и предузећу „Интерглобус” Чачак.

Осим фотографија, предмета, књига о периоду шездесетих драгоцено сведочанство представљају сећања на игранке и музику која је тада настајала. Чачанин Зоран Бранковић оснивач музичких састава „Дечаци са Мораве” и „Крвне групе” је отворио изложбу „Ко некад у осам”. „Сигурно нећу претерати ако кажем да је шездесетих и седамдесетих година прошлог века Дом ЈНА због своје отворености према грађанству, заслужан за прави културни бум младих тог времена. То је било место где су гостовале тада најчувеније југословенске поп и рок звезде – Боба Стефановић, Црвени кораљи, Златни дечаци и др. Ми музичари би увек заузимали прве редове на овим наступима, нестрпљиви да чујемо оне који су важили за најбоље”, испричао је у емотивном говору Зоран Бранковић. На крају је рекао „Градска библиотека у Чачку, именом Владислав Петковић Дис, деценијама је семениште духовности у свим узрастима… Допринос је највећи у припреми ораница за сетву, тако да на њима могу нићи, уз друге и најлепши плодови, који се лако препознају и чине нас поносним.”

Изложба ће за све заинтересоване посетиоце бити отворена до 28. октобра 2019. у Галерији чачанске Библиотеке.

По завршетку званичног дела програма уследио је коктел и жур, и концерт групе „Вампири” који је окупио све генерације, од тинејџера до суграђана који су ушли у девету деценију живота.