У среду, 20. марта 2013. године, у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ представила је у оквиру програма 50. „Дисовог пролећа“  Сабрана дела Станислава Винавера. Девет, од планираних осамнаест, књига на 57. Међународном сајму књига (2012) проглашено је за издавачки подухват године. Издавачи овог капиталног дела, које се први пут промовише, су ЈП Службени гласник и Завод за уџбенике и наставна средства.

Picture-814

          О животу и књижевном стваралаштву Станислава Винавера говорили су проф. др Гојко Тешић, приређивач, Милка Зјачић Аврамовић, уредница издања и мр Владимир Димитријевић, професор. У уметничком делу програма наступила је вокални солиста Јана Милишић, сопран. Одломке из поезије и прозе који се односе на завичајну библиографију Чачка,  казивао је Љубиша Ћирковић, књижничар. Посебан осврт на место Владислава Петковића Диса у Винаверовом делу, као и неке сегменте из Винаверовог животописа, представила је Милица Баковић, библиотекар саветник, водитељ промоције.

Picture-792

          Станислав Винавер (1891-1955), „европско име српске културе“, космополита, духовни горостас, највише нападан књижевник у Београду, зналац седам светских језика, дипломата, највећи језикотворац српског језика коме тај језик није био матерњи, најзначајнији интелектуалац српске књижевности и културе 20. века, „један од најоригиналнијих, најинтерсантнијих, и што је веома ретко, најдоследнијих литерарних фигура, не само у периоду између два рата, него и сада“, изузетно је заинтересовао читалачку публику Чачка.

Picture-749Picture-769

          Градска библиотека свој књижни фонд обогатила је комплетом  Сабраних дела Станислава Винавера, али располаже и готово свим другим Винаверовим књигама. Такође поседује и комплетан књижевни опус Гојка Тешића који овим подухватом  утире пут неким новим „винаверовцима“.

Picture-773Picture-817