Изложбене поставке књига посвећене недавно преминулом песнику Добрици Ерићу  приказане су од 3. до 10. априла у Одељењу за децу и младе Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, као и у издвојеним одељењима у Мрчајевцима, Заблаћу, Прељини и Пријевору.

Добрица Ерић (22.8.1936 – 29.3.2019) био је један од најпопуларнијих српских песника за децу. Бројним књигама и живим наступима оставио је неизбрисив траг на многе генерације. Стекавши надимак Орфеј међу шљивама, певао је са страшћу дуже од пола века.  За то време настало је око сто књига поезије и прозе са доминантним мотивима села, цвећа, траве, сунца, природе итд. Неки од његових најпознатијих наслова за децу „Вашар у Тополи”, „Славуј и сунце”, „Огрлица од грлица”, „Од ратара до златара”, „Торта са пет спратова”, „Песме о свицима”, „Долина сунцокрета” и др. већ су дуги низ година међу најчитанијима у Библиотеци.

Изложбу коју чине Ерићева поетска и прозна дела из књижних фондова Библиотеке посетило је више од 600 предшколаца и ученика основних школа.

У Одељењу за децу и младе изложбу је видело преко 200 посетилаца, а између осталог и руком писан песников утисак током боравка у Чачку 12. октобра 2006. У њему се између осталог каже да се песник након сусрета са децом кући враћа млађи него што је дошао.

У Мрчајевцима је било око 100 предшколаца и ученика седмог разреда који су у огранку одржали  час посвећен преминулом писцу.

 

У Прељини се око Ерићевих дела, уз стихове Вашар у Тополи, окупило око 50 малишана, колико је било и у одељењу у Пријевору захваљујући одличној сарадњи огранка и школске библиотеке у ОШ „Божо Томић”. Ученици нижих разреда погледали су књиге, паное, фотографије и уметничке инсталације насловљене по песничким збиркама „Торта са пет спратова” и „Ћилим поље”.

У одељењу у Заблаћу изложене књиге Добрице Ерића окупиле су око 200 предшколаца и ученика основне школе, као и ђаке млађих разреда ОШ „Бранислав Петровић” из Качулица и чланове библиотечке секције ОШ „22. децембар” из Доње Трепче који су са професором Дејаном Славковићем посетили огранак.