Монографија „Милена Дравић или кључ снова” коју је приредила Анита Панић представљена је чачанској публици у среду 23. октобра, у Малој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”.

Књига о Милени, диви југословенског и српског филма, позоришта и телевизије, је луксузно опремљено двојезично издање које је прошле године објавио Филмски центар Србије у сарадњи са Службеним гласником, а садржи текстове које су написали глумци, писци, редитељи, продуценти, костимографи итд.

Милена Дравић (1940-2018) је у своју уметничку биографију уписала око 170 филмских и телевизијских остварења као и 22 позоришна комада. Најпознатије улоге остварила је у филмовима „Прекобројна”, „Јутро”, „Битка на Неретви”, „В. Р. Мистерије организма”, „Хасанагиница”,  „Посебан третман”, „Бициклисти”, „Љубавни живот Будимира Трајковића”, „Рад на одређено време”, „Није лако са мушкарцима”, „Бумеранг”, „Зона Замфирова” и многим другим.  Опробала се у свим жанровима, од партизанских епопеја, филмова црног таласа до експерименталних филмова, мелодрама, комедија.

О књизи је говорила Анита Панић, дугодишњи телевизијски аутор, документариста и писац. „Осећам се посебно у овом чаробном здању где Чачани, а и сви који дођу могу да уживају, драго ми је што сам у прилици да поделим са вама причу о изузетној особи и глумици – Милени Дравић… Имала сам изузетну срећу да сам монографију почела да припремам уз Миленино одобрење и искрену радост да њен плодоносан глумачки живот овековечим у књизи. Монографија је специфична, у њој је избегнут анегдотски приступ, а обилује фактографијом. Месецима сам истраживала у архивима и било је невероватно прелиставати часописе из периода шездесетих и седамдесетих година који су сведочили о Миленином раскошном таленту, светској популарности и видети неке ретке и драгоцене фотографијеˮ, рекла је она.

Монографија „Милена Дравић или кључ снова” садржи и ауторски текст Аните Панић о Пуриши Ђорђевићу, чачанском завичајном ствараоцу, редитељу и писцу, иначе првом супругу Милене Дравић са којом је у току своје богате каријере снимио филмове: „Лето је криво за све”, „Девојка”, „Јутро”, „Крос контри”, „Бициклисти”, „Павле Павловић”, „Тренер” и „Осам кила среће”.

Ученице Музичке школе „Др Војислав Вучковић” у класи професорке Драгане Вуковић  наступале су музичком делу програма. Уз клавирску сарадњу Владимира Ратковића, Ленка Вујанић извела је композицију „Травушка-Муравушка”, а Катарина Ђокић  арију Аделе из оперете „Слепи миш”.