Књижевно вече посвећено Петеру Хандкеу, Почасном госту јубиларног Дисовог пролећа. Велика сала Скупштине града, среда 29. мај 2013. у 19,30 часова. У програму учествују: Петер Хандке, Милован Данојлић и Жарко Радаковић.
Овом приликом ће Петеру Хандкеу бити уручена Дисова плакета за целокупан књижевни рад и допринос ширењу истине о српском народу и српској култури.

Петер Хандке

Петер Хандке данас указује велику част српском песнику Владиславу Петковићу Дису чији је живот, као и многих недужних путника на броду „Италија“ у зору 17. маја 1917. године прекратио пројектил са немачке подморнице (каква подударност, и „путници“ у „Моравској ноћи“ су на броду). То је молитва Песнику кроз чију душу су прошле све олује, снегови, неправде и ратови, који је поделио судбину свог народа у Првом светском рату и био жртва, утопљена душа. Јубиларне, педесете Дисове свечаности нису могле имати достојанственијег госта. С разлогом зато Дисова плакета, прва која се додељује иностраном књижевнику, иде у руке Петера Хандкеа.