Након 170 година постојања, Библиотека као најстарија установа културе у Чачку је по први пут добила свој, репрезентативни простор. Свечаност отварања је уприличена у уторак, 26. марта 2019. на новој локацији у Синђелићевој 24.

Нова зграда Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” испуњава националне стандарде за јавне библиотеке и једна је од најсавременијих установа културе у Србији. Са 3.500 квадратних метара она је највећа јавна библиотека под једним кровом у земљи. У пролеће 2017. године започета је реконструкција, доградња и надоградња објекта коју је у целости финасирао град Чачак.

На основу идејног решења архитекте Момира Радишића, главни пројекат је урадио архитекта Душан Вуловић, а извођач радова је грађевинско предузеће „Кеј Ваљево”.

Градска библиотека у Чачку је саставни део културне политике Србије и њено  пословање је у складу са настојањима Министарства културе и информисања да културни живот у Србији буде богатији, разноврснији и децентрализован.

„Данас је светао дан, јер се коначно скућила Библиотека која часно носи име великог бескућника у свету, песника Владислава Петковића Диса. Према мери својих потреба, према мери свога угледа, према мери свога града – који је напокон смогао снаге да овај деценијама очекивани домаћински подухват опосли, поглавито својим средствима”, рекао је на свечаности министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић.

Пред више од триста гостију, међу којима су били и стручни сарадници, библиотекари из целе Србије министар Вукосављевић је истакао да се „сада стичу услови да чачанска библиотека додатно ојача као библиотечко-информациони и културни центар, што већ јесте и да ојача престиж који већ има.

Желим да под овим кровом оно добро постане још боље и да овај нови комфор буде подстицај за нови замах чачанског и српског библиотекарства. Нека и чачански пример буде импулс и за друге средине у Србији које још увек нису решиле питање смештаја своје основне установе културе, а то су библиотеке”.

У име заједнице која има више од 100.000 становника и која је спознала значај библиотеке као средишта културног живота и окупљања њених чланова говорио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

„Данас је важан дан за град, за све становнике Чачка и околине јер по први пут Градска библиотека почиње да ради под својим кровом. У 21. веку Чачак је добио репрезентативну установу културе, а осим што је ово највећа јавна библиотека под једним кровом у Републици Србији, она за све нас има много веће и дубље значење. У граду у коме су стасала изванредна списатељска имена попут Диса, Бранка В. Радичевића, Бране Петровића и плејаде људи од пера, јер их је много и плашио бих се да некога не изоставим, веома је важно имати кућу која ће чувати, издавати и препоручивати неисцрпно књижно благо”, истакао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Након тога је уследило уручење симболичног кључа нове зграде директору Градске библиотеке др Богдану Трифуновићу. За необично дизајнерско решење кључа побринули су се предшколци вртића „Сунце” и васпитачица Катарина Елвеђи.

Директор чачанске Библиотеке је захвалио Граду Чачку као оснивачу установе и инвеститору, надлежним управама и службама које су учествовале од 2009. године у доношењу потребних одлука и докумената, јавним предузећима Чачка која су подржала и помогла током пресељења и припрема за отварање, Министарству културе и информисања на подршци за набавку опреме, Народној библиотеци Србије на поклону 1.200 нових књига за усељење, као и осталим чачанским установама културе на подршци протеклих деценија.

„Налазимо се у згради која је на неки начин преседан за културу Србије, јер осим једног анекса постојеће библиотеке, скоро 30 година није било отварања потпуно нове зграде матичне библиотеке у земљи. Зато је овај тренутак још изузетнији… Сада имамо највећу зграду јавне библиотеке у Србији, а сигурно и шире, али то само по себи није довољно да бисмо имали и врхунску библиотеку. А то нам је циљ, не да би били бољи од других, већ да будемо установа која ће омогућити оптималну симбиозу традиционалних библиотечких послова и нових трендова информационог доба.”

Беседу о књигама и библиотекама одржао је један од најнаграђиванијих књижевника у Србији Владан Матијевић, завршивши врло ефектно своје казивање: „И добро је што се, недалеко од хангара у којима брује касе, граде и библиотеке. Истина, писци и њихове књиге данас слабо стоје на берзи. Читаоци, такође. Али кад једног јутра пукне берза и вредност буде дух, они што су доле биће горе. Па и да берза никад не пукне, читаоци су опет на добитку. Желим срећу и успех овој установи у будућем раду, јер она је место за лечење душе.

У уметничком делу програма учествовао је глумац Небојша Кундачина који је говорио Дисове стихове и Хор Гимназије у Чачку под вођством професорке Мирјане Јаневске.