Дечије „Дисово пролеће“ отворили су у суботу, 31.марта, најмлађи, а Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ постала је богатија за 52 члана. Нова генерација читалаца дошла је у колицима, са мамама и татама, братом или сестром, а на Дечијем  одељењу  и платоу испред, све је било подређено њима. Под слоганом „Читам и растем“ окупили су се око Библиотеке Издавачка кућа „Пчелица“ са богатом понудом тактилних сликовница и других издања за децу, васпитачи Предшколске установе „Радост“, салон намештаја „Аћимо“ са кућицама и опремом за полетарце и продавница дечије опреме „Акса“, док је Драган Мечанин  са балонима украсио простор. Програмом за децу од једне до четири године Библиотека је желела да границу читања помери до колевке и, како је истакла директор библиотеке Даница Оташевић,  укаже родитељима  да је право време за развијање читалачких навикада, а да је глас мајке и оца најлепша музика за њихову децу.

„ Уместо неких зека и дукса, које ће малишани брзо прерасти, корисније је купити књигу или је позајмити у библиотеци и са дететом у крилу  је прегледати, читати и развијати њихова чула. Тај капитал децу ће грејати цео живот“, истакла је директорка Градске библиотеке.

Најбољи одговор на ову тврдњу дала су сама деца – Софија, Маја, Милица, Илија, Петар, Вук, Лука, Вукашин …  –  рецитујући и певајући. За награде су се  побринули „Пчелица“ и „Акса“.

Уз музику, разнобојне балоне, књиге, игру у кућицама „Аћима“, најмлађима су врата Библиотеке била отворена од 10 до 12 часова, а онда су мали читаоци пошли на спавање.

О првом сусрету са књигом и Библиотеком, ипак, најбоље „говоре“ фотографије.

         Најмлађи читаоци су на најлепши начин најавили и Светски дан дечије књиге, 2.април, и богат програм који је Библиотека  у оквиру 49.Дисових свечаности припремила: У основним школама у Бресници, Доњој Трепчи и ОШ „Танаско Рајић“ гостују дечији писци Бошко Ломовић и Оливера Цупаћ, у среду у основним школама „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу и „Свети Сава“ у Атеници наступиће краљевачка дечија група ПрОЗОРИШТЕ са представом „Весело поврће“, а 6. априла позоришном представом „Шта се кува у седмом краљевству“ преставиће се чачанским основцима првакиња краљевачког позоришта Биљана Костантиновић и Драган Пешић