Изложба „Иво Андрић – писац и дипломата“, која је 17. децембра отворена у Галерији „Рисим“ у Чачку, побудила је велико интересовање чачанске јавности. Изложбу је у сарадњи са  Музејем града Београда организовала Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ поводом Дана града, а у част  нашег јединог нобеловца коме је ово признање уручено пре 50 година. Аутор изложбе која прати Андрићева дипломатска боравишта од Ватикана до Берлина, као и његово дело за које је 1961. године добио Нобелову награду и уписао се у светску културну елиту, је Татјана Корићанац, кустос Музеја града Београда. Изложба је обогаћена Андрићевом свечаном одеждом и дипломатским ковчегом, као и поставком књига из богатих фондова Библиотеке коју је одабрала Милица Баковић, библиотекар саветник.

Свечаност је започела једном од Андрићевих омиљених песама „Тихо ноћи“, коју је на усној хармоници извео Драгољуб Дуде Лукић и беседом коју је Иво Андрић изрекао приликом доделе награде  а за чачанску публику казивао је Слободан Николић, професор Гимназије.
Иако је скромни Андрић говорио да је за њега најбоље да пише, а не говори, и да се о њему не пише и не говори, то је немогуће, јер његово дело служи човеку и човечности не само на српском говорном простору, већ и читаоцима на 49 језика света на које су  пишчеве књиге преведене, истакла је Даница Оташевић, директор Градске библиотеке. Директорка Музеја града Београда Даница Јововић Продановић говорила је о великом интересовању за живот и дело нашег нобеловца у земљи и иностранству и да је изложба коју Чачани могу да погледају до 15. јануара 2012. сваког радног дана од 10 до 15 часова, већ гостовала у Швајцарској, Румунији, Италији, Немачкој и Мађарској. Година Андрићевих јубилеја наставља се све до 9. октобра наредне године када се навршава 120 година од рођења славног писца и дипломате. Музеј града Београда и Меморијални музеј Иве Андрића који брину о Андрићевој баштини, у обележавању ових јубилеја имају важну улогу, као и хиљаде читалаца који изнова читају његова дела и продужавају им живот.
Изложбу  нобеловцу у част отворио је Миленко Пајић, књижевник из Чачка, последњи добитник Андрићеве награде за приповетку. Посетиоци могу да погледају и видео презентацију о сусретима Иве Андрића са знаменитим људима из јавног и културног живота  свог времена, које Градска библиотека поседује у легату новинара и публицисте Синише Пауновића, као и документа о одласку Андрића у Стокхолм и чин доделе Нобелове награде који је забележен на филмској траци.