Норвешка песникиња Туне Хеднебе, која је гост 49. Дисових свечаности, посетила је манастир Жичу и упознала се са средњoвековном историјом Србије. Овај древни манастир у коме су крунисани владари из династије Немањића налази се у пределу који је због свог значаја за српску историју и културу, бројних споменика и цркава, назван „Долина векова“.

Гошћа из Норвешке задивљена је градитељством средњевековне Србије и чињеницом да се у комплексу манастира Жиче налази и католичка црквица намењена неимарима храма који су били друге вере. Водич кроз историју овог храма старог осам векова била је Драгана Типсаревић, директор Библиотеке у Краљеву.

У библиотеци која носи име првог крунисаног краља Србије, Стефана Првовенчаног, одржано је потом књижевно вече под називом „Дисово пролеће у Краљеву“. У програму су учествовали: Туне Хеднебе, Живорад Недељковић, прошлогодишњи добитник Дисове награде, Даница Оташевић, директор чачанске Библиотеке, Богдан Трифуновић, библиотекар који је говорио о страдањау српских интернираца за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој и помоћи норвешког народа која се огледала за време рата али и касније у успостављању културних и пословних веза чији су симболи Споменик мира и Норвешка кућа у Горњем Милановцу. Програм је водио песник Дејан Алексић уз помоћ Нине Радаковић као преводиоца.