У славу путовања, уметности и књиге, Сања Домазет, књижевница и професор на Факултету политичких наука у Београду, гостовала је у Чачку у уторак, 20. октобра и представила своју нову књигу „Градови“, десету по реду. У организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ одржана је прва ванбеоградска промоција „Градова“, а то је била и најава 60. јубиларног београдског Сајма књига на коме ће овај путопис бити представљен.

slike-036

Књигу чини низ записа о градовима, али се они не могу схватити као обични путописи. Откуд потреба човекова за путовањима и ко нас то шаље на пут, пита се ауторка која наставља традицију најбољих српских путописаца. Главни јунаци ове књиге су: Париз, Лондон, Барселона, Рим, Ница, Венеција, Истанбул, Беч, Њујорк, Вашингтон, Амстердам, Осло, Берлин, Печуј и Пула. Сваки град у који први пут долази, ауторка упознаје унапред, по колекцији уметничких дела које поседује, по концентрацији лепоте, по мапи адреса вољених писаца и уметника.

slike-045 slike-065

„Има ли Рима без Пазолинија, Моравије и Фелинија, Пуле без Џојса, Барселоне без Пикаса, Борхеса, Сомерсета Мома и Далија, Венеције без Томаса Мана, Бајрона и Бродског, Беча без Хајдна, Моцарта и Бетовена?! Нема, јер места памте догађаје, људе и њихове душе. Зато су ти градови слика живих и мртвих, слика садашњег живота, једнако прошлости и сећања на оно што ће тек доћи.“

slike-017 slike-001

Књигу „Градови“ отвара цитат Св. Августина: „Свет је књига. Онај ко не путује, прочита само једну страну.“ На питање да ли бисмо могли рећи и супротно, да је књига свет, тј. да онај ко не чита не напусти никада своје место рођења, Сања Домазет одговара да онај ко не чита и није се родио, јер је и рођење путовање, а читање је најлепше путовање. Узевши за пример текстове Беле Хамваша, мађарског писца и есејисте, без којих не креће на пут, ауторка је рекла да Хамваш никада није изашао из земље, али да је пропутовао захваљујући својој библиотеци јер свака књига води на неко ново путовање…

slike-070

Сања Домазет је објавила више романа, збирки есеја, драма и прича. Дела су јој преведена и драме игране на десетак језика. Објавила је романе: Ко плаче, Читати море, Acqua alta, Фриц, драме: Пуњене тиквице, Крила од олова, Дисхармонија, Коко, Фрида итд. Есеје Анатомија заноса, Божанствени безбожници, Сенке. Добитница је бројних признања: Награде Меша Селимовић, Најбољег новинарског пера, Женског пера итд. Пише књижевну и позоришну критику за дневне листове и часописе.

slike-010

У представљању књиге учествовала је Гордана Милосављевић Станојевић, уредник „Службеног гласника“, који је издавач публикације, Љубиша Ћирковић који је читао одломке и Марија Радуловић, водитељ. Представљање путописа пратиле су препознатљиве слике градова о којима је Сања Домазет писала.

slike-050