Дан установе и годину дана рада у новој згради Градске библиотеке Чачак обележен је 10. марта, на дан када је, пре тачно 140 година, рођен један од најзначајних песника модерне Владислав Петковић Дис. Библиотека баштини традицију дугу 172 године и представља најстарију установу културе у граду. Током своје дуге историје установа је мењала и простор у коме је делала, па је након дуго ишчекивања и самопрегорног рада руководилаца и запослених успела, да уз подршку Града Чачка, добије свој кров у Синђелићевој 24. Прошле године, 26. марта, званично је и отворена.

О годину дана успешног рада у новом простору говорио је директор др Богдан Трифуновић. Презентацијом је илустровао почетак пресељења, смештање фонда у најмодернију библиотеку у Србији, број уписаних корисника, број прочитаних публикација, издатих књига, организацију програма, којих је у протеклој години било око 150, а пратило их је 6.500 људи, богату издавачку делатност, сарадњу са институцијама, удружењима, појединцима и са колегама из других библиотека. Библиотека је потврдила да је центар своје заједнице и културно чвориште града, а директор је на крају додао „ништа од тога не би било могуће да када говоримо о установи не говоримо пре свега о запосленима”.

Дан Библиотеке је добра прилика да се установа захвали истакнутим појединцима, дародавцима и највреднијим читаоцима.

За посебан допринос у изградњи новог објекта Повељу Библиотеке примио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

„Библиотека је храм културе у Србији, а не само у Чачку. Наша земља заслужује не само овакав простор него и овакве људе који деценијама ову установу постављају на пиједестал српске културе. Ову Повељу доживљавам као награду за све Чачане”, рекао је градоначелник Чачка.

За посебан допринос у дугогодишњем настојању да Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” добије репрезентативну зграду и учешћу у реализацији пројекта нове Библиотке, заслужна је дугогодишња директорка Даница Оташевић, којој је такође уручена Повеља.

У пригодној беседи она је казала: „Данас ова зграда зрачи споља, али много више изнутра. Чини част Чачку, али и свима другима који уважавају културу, који знају вредност знања… Запосленима у Градској библиотеци, која носи име великог песника Владислава Петковића Диса, желим да буду достојни ове значајне установе и професије, у служби књиге, у мисији знања. Сада за то имају идеалне услове и знам да то могу! И да хоће!”

Градска библиотека се највећим дародавцима установе посебно захвалила, за поклоне у књигама, некњижној грађи и финасијским донацијама чиме је унапређен рад Библиотеке у 2019. години. Захвалнице за дар духовни и материјални добили су Миломир Станко Ракићевић, Весна Ковачевић, Момчило Вуксановић, из Српског националног савјета Црне Горe, Горан Марковић, директор ИК „Пчелица” и Светлана Кањевац Аксентијевић, UniCredit Bankа.

Традиционално, Градска библиотека награђују и највредније читаоце. Корисници Позајмног одељења за одрасле потврђују да је књига и даље у моди, јер су у 2019. прочитали  104.200 публикација. Највреднији читаоци у 2019. годину Соња Вељовић, Петар Лукић, Стеван Милошевић, Вера Аџић и Даница Милосављевић примили су дипломе и пригодне поклоне.

Свет дечје маште обогаћен је и ликовима из прочитаних бајки, прича, авантуристичких романа и књига које се налазе на полицама Одељења за децу и младе, а током  2019. године прочитано је 45.000 публикација. Највреднији читаоци Богдан Дуканац, Ива Илић, Ђурђа Сретеновић, Милош Новаковић, Тамара Перишић су награђени дипломама и књигама.

Програм је започет интонирањем химне „Боже правде” коју је извео Хор „Слово љубве” као и композицију „Рум дум дум”. Поред њих, у музичком делу програма, учествовале су ученице 5. разреда Музичке школе „Др Војислав Вучковић”, Ивана Спасојевић и Теодора Доновић, у класи професорке Оливере Филиповић.